MENIU

Premieră pe Staţia Spaţială Internaţională: a ajuns echipajul care va locui acolo un an

<p>Staţia Spaţială Internaţională</p>

O capsula Soyuz avand la bord trei astronauti s-a conectat cu succes la Statia Spatiala Internationala (SSI), iar aceasta misiune marcheaza o premiera, doi dintre membrii echipajului urmand sa ramana pe avanpostul spatial 342 de zile, cea mai lunga perioada neintrerupta de la lansarea SSI.

Capsula Soyuz (misiunea TMA16M), avand la bord un echipaj format dintr-un astronaut american, Scott Kelly, si doi cosmonauti rusi, Ghenadi Padalka si Mihail Kornienko, a fost lansata vineri seara, la ora 19.42 GMT, de pe cosmodromul din Baikonur, Kazahstan, si s-a conectat cu succes la SSI sambata, la ora 01.33 GMT, potrivit imaginilor difuzate in direct de televiziunea NASA, scrie Ziare.com.

Echipajul din capsula Soyuz a fost intampinat la bordul statiei de cei trei membri ai echipei din prezent a SSI, americanul Terry Virts (actualul comandant de bord), rusul Anton Shkaplerov si italianca Samantha Cristoforetti, de la Agentia Spatiala Europeana. Virts si colega sa italiana se vor intoarce pe Terra in luna mai.

Scott Kelly, in varsta de 54 de ani, si Mihail Kornienko, in varsta de 51 de ani, vor reveni pe Terra, insa, abia in martie 2016, iar aceasta va fi cea mai indelungata perioada neintrerupta petrecuta pe SSI de la primul ei vizitator, in 2000.

Cosmonautul rus Valeri Poliakov detine recordul pentru cel mai indelungat sejur pe orbita, cu peste 14 luni consecutive petrecute la bordul fostei statii spatiale Mir, intre 1994 si 1995.

Gratie acestei misiuni, Scott Kelly va deveni americanul care va petrece cea mai lunga perioada in spatiu fara intrerupere.