Peștera din România care rescrie harta lumii
Aflată sub Munţii Rodnei, peştera de la Izvorul Tăuşoarelor este cea mai adâncă şi una din cele mai impresionante din România, astfel că atrage speologii ca un magnet.
Încă din anul 1955, când a fost descoperită, peştera a oferit motive de uimire speologilor care au explorat-o. Dispunerea galeriilor, scheletele de urs descoperite în grotă şi aşezate în formă de urs, dar mai ales bilele încastrate în pereţi şi podea fac această peşteră unică, scrie Libertatea.
Spre surprinderea tuturor, bilele din galerii scot anumite zgomote despre care bistriţenii din zonă spun că ar semăna cu un limbaj omenesc. Tocmai de aceea, începând din 2012, autorităţile locale au investit peste un milion de lei pentru a proteja Peştera Tăuşoarelor.
În plus, în peşteră s-au făcut şi numeroase studii şi măsurători geologice, geomorfice, de climă şi hidrografie, fiind descoperite specii noi de lilieci şi minunăţii ascunse, unele unice în lume. Nu va fi deschisă turiştilor
Datorită valorii sale inestimabile, peştera nu va fi niciodată deschisă turiştilor, însă a fost inclusă într-un studiu unic care ar putea duce la rescrierea hărţii geologice a lumii.