PASAREA COLIBRI, celebrată de ZIUA PAMANTULUI de GOOGLE cu un loc special. Ce este PASAREA COLIBRI
PASAREA COLIBRI. PASAREA COLIBRI sau „Pasărea muscă” face parte din familia Trochilidae. o famile numeroasă cu peste 400 de specii răspândite numai în cele două Americi din Alaska până în Țara de Foc, de pe țărmul mărilor până în munții înalți acoperiți cu zăpadă. Insă cele mai multe specii trăiesc în regiunile tropicale din America de Sud - confom wikipedia.org. Află mai multe despre PASAREA COLIBRI.
PASAREA COLIBRI este cea mai mica pasare din lume si este cunoscuta pentru rapiditatea cu care se misca in zbor. Aceasta specie de pasare face parte din familia trohilidaelor si traieste pe continentele americane in zona tropicala. Micile pasari viu colorate masoara in jur de 5 - 20 cm si nu cantaresc mai mult de 20 de grame.
PASAREA COLIBRI. Zborul pasarilor colibri a fost studiat intens din perspective aerodinamice folosind tunele de vant de mare viteza si camere video. In urma studiului s-a observat ca zborul acestor pasari in pozitie verticala si bataia aripilor foarte rapida. Cea mai mare colibri zboara cu o 8-10 batai ale aripilor pe secunda, o colibri de marime medie cu 20-25 batai, iar cea mai mica pasarica atinge 100 de batai ale aripilor pe secunda.
Cu exceptia insectelor, pasarile colibri, in zbor, au cel mai rapid metabolism dintre toate animalele. Bataile inimii ajung la 1260 pe minut. De asemenea, consuma o cantitate de nectar mai mare decat propria ei greutate si pentru a face asta "viziteaza" zilnic sute de flori. Pasarile colibri consuma o cantitate de energie atat de mare incat daca nu mananca moare aproape instant, din cauza organismului foarte rapid ea isi face rezerve de hrana care ii ajung peste noapte. Sunt capabile sa-si incetineasca metabolismul noaptea sau cand nu zboara. Intra intr-o stare de hibernare unde bataile inimii se reduc dramatic, pana la 50-180 pe minut, reducand astfel consumul de energie. Studierea amanuntita a pasarilor colibri a raspuns la intrebarea: cum poate aceasta pasare mica sa traverseze golful Mexic in zbor fara pauza? Inainte de migrare isi face rezerve de grasime pe post de energie, crescand astfel potentialul pasarii de a zbura. Majoritatea pasarilor colibri au un colorit exotic. Specialistii spun ca la multe specii coloritul nu vine de la pigment, ci de la lumina.
PASAREA COLIBRI. Din cunostintele actuale masculii nu participa la cuibarit. Majoritatea speciilor isi construiesc un cuib in forma de ceasca pe ramurile copacilor tropicali. Marimea cuibului variaza de la specie la specie. Multe pasari folosesc panza de paianjen pentru a lega cuibul si a-l face stabil. Proprietatile unice ale panzei de paianjen le permite sa mareasca, cuibul odata cu cresterea puilor. Cuibul contine de obicei doua oua, si pe langa faptul ca sunt cele mai mici oua de pasare par pari pentru aceste animalute. Incubatia dureaza 14 pana la 23 de zile, in functie de specie, ambient si temperatura. Mama hraneste puii cu insecte mici, alte vietuitoare (artropode, etc) si nectar regurgitand mancarea chiar in ciocul puilor. Multe din pasarile colibri mor in primul an de viata pentru ca sunt vulnerabile cand parasesc cuibul. Cele care reusesc sa treaca peste acest prag pot trai 10 ani sau mai multi. Media de viata s-a stabilit undeva in jurul varstei de 3-5 ani. Cea mai longeviva pasare colibri a fost un adult care a trait 12 ani. Alte recorduri s-au inregistrat in functie de specie de 10 si 11 ani.
PASAREA COLIBRI. Hrana constă din polen, nectar precum și din insecte, arahnide, ceea ce face ca reproducția lor să fie legată în bună parte de perioada de înflorire a plantelor melifere. Ele asigurând și polenizarea asemenea insectelor a plantelor melifere. In lipsa hranei la temperaturi scăzute cad într-o stare de amorțire, revenindu-și la reîncălzirea timpului. Speciile nordice migrează distanțe mari.
PASAREA COLIBRI. Poate ca nu masoara mai mult decat cativa centimetri in lungime, dar micuta pasare colibri este mai iute decat un avion de vanatoare si zboara mai repede decat o nava spatiala, sugereaza un nou studiu al cercetatorilor Universitatii din California.
PASĂREA COLIBRI. Conform oamenilor de stiinta de aici, pasarea colibri Anne este capabila de cele mai rapide manevre aeriene din lumea naturala, raportat la dimensiunile sale. Cercetatorii universitatii au descoperit recent ca acest animal poate plonja prin aer cu viteza de 92,8 kilometri pe ora, fiind cea mai rapida creatura de pe Pamant.
Se deplaseaza in fiecare secunda pe o distanta echivalenta cu 383 lungimi de corp, mai repede decat un avion cu reactie, care parcurge in zbor 150 lungimi de corp pe secunda si decat o nava cosmica, care reintra in atmosfera terestra cu viteza de 207 lungimi de corp pe secunda.
PASAREA COLIBRI. Forta G pe care pasarea colibri o exercita atunci cand se intoarce din plonjare este de aproape noua ori (9 G) mai mare decat forta gravitationala, echivalentul maximului experimentat de pilotii avionelor de lupta. Dar Christofor Clark de la Universitatea din California estimeaza ca fortele G create in momentul in care pasarea colibri revine din picaj ar face multi piloti antrenati sa lesine, ca rezultat al golirii rapide a sangelui din creier.
“In timpul picajelor lor, masculii de pasare colibri Anne au atins viteze si accelerari care au depasit perferomantele inregistrate in trecut ale vertebratelor angajate in manevre aeriene voluntare. Dupa ce au initiat primul stadiu al picajului prin miscarea aripilor, acestia si le-au lipit de trup, punct in care au atins o viteza maxima egala cu 383 lungimi de corp pe secunda. Aceasta este cea mai mare viteza in lungimi de corp atinsa vreodata de o vertebrata”, sustine doctorul Clark.