O bucată de metal fisurată s-a vindecat singură. Experimentul i-a uimit pe oamenii de știință
Un experiment care sugerează că unele metale au capacitatea de a se "reface", în urma unor fisuri, i-a pus serios pe gânduri pe cercetători. Dacă procesul poate fi pe deplin înțeles și controlat, ar putea marca începutul unei noi ere în inginerie.
O echipă de la Sandia National Laboratories și Texas A&M University – ambele instituții din SUA – a testat rezistența metalului, folosind o tehnică specializată de microscop electronic de transmisie pentru a trage de capetele metalului de 200 de ori pe secundă, scrie descopera.ro.
În mod uimitor, după aproximativ 40 de minute de observație, fisura din platină a început să fuzioneze la loc și să se repare înainte de a porni din nou într-o direcție diferită.
"Ceea ce am confirmat este că metalele au propria lor capacitate intrinsecă, naturală, de a se vindeca singure, cel puțin în cazul deteriorării prin oboseală la scară nanometrică”, a declarat cercetătorul în domeniul materialelor Brad Boyce de la Sandia National Laboratories, atunci când au fost anunțate rezultatele, scrie ScienceAlert.
Deși observația este fără precedent, nu este cu totul neașteptată. În 2013, un alt cercetător în domeniul materialelor la Universitatea A&M din Texas, a lucrat la un studiu care prevedea că acest tip de vindecare a metalelor ar putea avea loc, datorită faptului că micile granule cristaline din interiorul metalelor își schimbă în mod esențial limitele ca răspuns la stres.