Momentul zilei în care oamenii sunt cei mai fericiți, stabilit de oamenii de știință
O analiză realizată pe aproximativ o jumătate de miliard de mesaje scrise pe platforma online Twitter a arătat că oamenii din întreaga lume se trezesc dimineaţa într-o dispoziţie bună, dar apoi devin morocănoşi, pe măsură ce ziua se scurge.
Analizând frecvenţa cu care diferite cuvinte care au legătură cu fericirea sunt publicate pe platforma Twitter, cercetătorii de la Cornell University, din Statele Unite ale Americii, au arătat, de asemenea, că oamenii sunt mult mai fericiţi în weekend.
Această descoperire sugerează că stresul şi eforturile de la locul de muncă duc la scăderea nivelului de fericire în timpul săptămânii.
Totodată, cercetătorii consideră că există şi alţi factori care joacă un rol important, cum ar fi somnul şi ritmul natural al organismului.
Cercetătorul Michael Macy a declarat că, în urma analizelor efectuate, autorii studiului au descoperit că oamenii sunt mai fericiţi dimineaţa, în timpul micului-dejun, apoi nivelul de fericire scade.
Michael Macy crede că oamenii încep ziua fericiţi pentru că sunt revigoraţi de somn.
Nevoia de somn ar putea, de asemenea, explica de ce oamenii folosesc din ce în ce mai multe cuvinte negative spre sfârşitul zilei.
Macy a folosit un nucleu de supercomputere puternice pentru a analiza 509 milioane de mesaje scrise de 2,4 milioane de utilizatori ai platformei online Twitter, din 84 de ţări diferite.
Acesta a analizat frecvenţa utilizării cuvintelor "fantastic", "incredibil", "amuzant", dar şi a altor termeni care transmit o stare bună, în diferite momente ale zilei, în comparaţie cu limbajul folosit pentru a descrie supărare, furie şi jenă.
"Oamenii critică internetul pentru că este comun şi plin de bârfe, dar nu este chiar aşa. Internetul înregistrează tot, deci Twitter este o arhivă gigantică de conversaţii codificate", a spus Scott Golder, unul dintre cercetători, pentru ABC News.
Cary Cooper, profesor la Lancaster University, a spus că este uşor ca o zi de muncă să diminueze gradul de bunăstare al oamenilor. Acesta a sfătuit oamenii să evite colegii agresivi şi pesimişti, să ceară timp suplimentar pentru a termina sarcinile de serviciu, decât să le facă greşit, şi să rămână pozitivi.