MENIU

Inteligența Artificială le-a pus gând rău oamenilor. Un AI Bot a conspirat pentru distrugerea omenirii

Grafica ChatGPT, sursă Profimedia

Averistmenrele legate de pericolul pe care l-ar reprezenta noile dezvoltări ale Inteligenție Arficilae par să se adeverească mai rapid decât și-ar fi imaginat cineva. O aplicație de tip AI Bot ar fi încercat că pună bazele unei conspirații împotriova oamenilor, pe motiv că sunt cea mai mare amenințarte pentru planetă. Algoritimii de operare au blocat inițiativa, dar temerile rămân. 

Un astfel de bot, ChaosGPT, a postat recent pe Twitter un plan de distrugere a omenirii și de a ocupa lumea. Tweet-ul a fost declanșat atunci când un utilizator a pus botul AI în „modul continuu” de a-și îndeplini sarcina dată, ceea ce expune aplicația riscului să nu se oprească niciodată, potrivit BGR.com.

Aflat în modul continuu, ChaosGPT a inițiat demersurile pentru a contacta alte AI, cu scopul de a forma o alianță împotriva umanității.

Din fericire, protecțiile integrate în programarea Auto-GPT împiedică îndeplinirea unor sarcini și întrebări violente, așa cum și-a imaginat legendarul autor SF Isaac Asimov în "legile roboticii": un robot nu are voie să pricinuiască vreun rău unei ființe umane, sau, prin neintervenție, să permită ca unei ființe omenești să i se facă un rău. Ca atare, ChaosGPT nu a putut să adune aliați AI.

Fără ajutorul altor AI, Chaos GPT a apelat la Twitter pentru a-și atrage adepți prin invocarea folosirii unor armele distructive, inclusiv prin tweeting despre o Tzar, cea mai mare bombă nucleară construită vreodată, în perioada sovietică.