MENIU

Încep Draconidele, fenomenul care aduce "furtuni" de stele căzătoare

Încep Draconidele, fenomenul care aduce 'furtuni' de stele căzătoare

In noaptea de 8 spre 9 octombrie si 9 spre 10 octombrie va fi activ un curent de meteori care de-a lungul istoriei a creat spectacole inedite pe cer, generand chiar si mii de meteori pe ora.

De aceasta data nu vom fi la fel de norocosi, dar spectacolul tot va fi unul deosebit datorita faptului ca acesti meteori au o viteza de deplasare foarte mica.

"(Draconidele - n.red.) sunt spectaculoase pentru ca viteza lor este relativ mica pentru meteori. Meteorii se deplaseaza in atmosfera cu o viteza intre 17 si 70 de km pe secunda. 17 reprezinta un meteor foarte lent, iar 70 unul foarte rapid. Iar acestia au in jur de 20 de km pe secunda, viteza foarte mica. Pentru noi e mult, dar pentru un meteor e mica si ii vedem deplasandu-se incet pe cer, nu dispar intr-o fractiune de secunda, fata de Perseide care au 56 de km pe secunda", a declarat Valentin Grigore, presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, pentru Ziare.com.

Specialistul mai spune ca acest curent este spectaculos si datorita istoriei sale.

"Are o istorie fantastica. A produs pana la 10.000 de meteori pe ora, a avut izbucniri foarte mari. A generat adevarate 'furtuni' de meteori cu mii si zeci de mii de meteori pe ora", a punctat Valentin Grigore.

Totusi, anul acesta nu vom avea parte de chiar atat de multe stele cazatoare.

"In momentul de fata este un curent aproape inactiv, adica o rata de 10-20 de meteori pe ora, dar are o istorie indelungata, in sensul ca e un curent de meteori care a produs in secolele trecute niste 'furtuni' puternice de meteori. El este in legatura directa cu cometa care il genereaza, Giacobini-Zinner, care la un moment dat s-a imprastiat, s-a facut bucatele si a creat niste furtuni de metori destul de serioase in secolele trecute, dar acum activitatea este foarte scazuta. In 1933 si 1946 a facut o rata de 20 si 500 de meteori pe ora. A mai avut o revenire in 2011 cand a produs in jur de 300 de meteori pe ora", a punctat specialistul.

Mai multe articole despre:
meteori Draconide curent de meteori