În urmă cu un secol era găsit acest sarcofag vechi de 2000 de ani. Misterul lui a fost elucidat acum
În urmă cu peste 100 de ani, la Giza, era descoperit cadavrul mumificat al celui mai tânăr egiptean. În 1907, arheologii au scos la suprafaţă un sicriu cu o lungime de 44 cm şi au presupus atunci că acesta ar conţine organe mumificate prelevate de la o persoană înainte ca aceasta să fie depusă în mormânt. Abia recent, cercetătorii au reuşit să afle ceea ce se găsea în spatele bandajelor: un fetus de aproximativ 16-18 săptămâni.
,,Până acum, se credea că în interiorul sarcofagului fuseseră conservate organe interne îndepărtate în mod obişnuit în timpul îmbălsămării cadavrelor", susţin reprezentanţii Muzeului Fitzwilliam din Cambridge.
În momentul de faţă, mumia este expusă la muzeu, după ce a fost supusă unei serii de analize non-invazive minuţioase.
Egiptologii din cadrul muzeului au încercat să afle ce se găseşte în interiorul sarcofagului folosind raze X, însă rezultatele au fost neconcludente. Prin urmare, specialiştii au decis să efectueze noi analize, la Departamentul de Zoologie din cadrul Universităţii din Cambridge, unde au putut folosi un tomograf performant.
Interpretând rezultatele analizelor, specialiştii au reuşit să determine vârsta pe care a avut-o fetusul atunci când a murit: între 16 şi 18 săptămâni. În ceea ce priveşte dimensiunile sarcofagului, acestea sunt similare cu cele ale unei cutii de pantofi.
Cazul de faţă este extrem de important, nu numai pentru faptul că a fost descoperit un fetus cu o vechime de peste 2000 de ani, cu toate cele 20 de degete perfect conservate, ci şi pentru că mumia ne oferă noi informaţii referitoare la sistemul de credinţe din Egiptul Antic. Se dovedeşte, astfel, că până şi unui copil nenăscut i se acorda şansa la viaţa de apoi.
Sursa: descopera.ro