Imaginea din "copilăria" Universului. Cum arată cea mai îndepărtată stea fotografiată vreodată - FOTO
NASA a publicat o serie de imagini uluitoare, în culori, cu Earendel, ceea mai îndepărtată stea fotografiată vreodată. Performanța a fost posibilă cu ajutorul telescopului Webb, iar exprimarea distanței pune la grea încercare puterea de înțelegere. Practic, ceea ce vedem acum reprezintă "o amintire" de la începuturile Universului, deoarece lumina stelei a pornit spre Terra în urmă cu aproape 13 miliarde de ani, pe când cosmosul avea "doar" un miliard de an.
Estimările anterioare sugerează că steaua se află la 12,9 miliarde de ani lumină distanță de Pământ, dar având în vedere expansiunea Universului și cât de mult a călătorit lumina pentru a ajunge la noi, astronomii cred că Earendel se află în prezent la 28 de miliarde de ani lumină distanță, potrivit NASA.
Numele stelei derivă din cuvintele în engleză veche care înseamnă „steaua dimineții” sau „lumină în creștere”. Telescopul spațial Hubble l-a detectat pentru prima dată pe Earendel în 2022. Aceasta este o stea masivă, de aproximativ un milion de ori mai luminoasă decât Soarele și de peste două ori mai fierbinte.
Astfel de stele au de obicei parteneri și, deși astronomii nu se așteptau să fie capabili să găsească unul, culorile detectate de Webb sugerează prezența potențială a unei stele însoțitoare roșii.
Capacitatea telescopului Webb de a studia un obiect atât de îndepărtat și mic este încurajatoare pentru astronomi. În cele din urmă, ar putea fi posibil să vedem primele stele născute din elemente brute, cum ar fi hidrogenul și heliul, imediat după nașterea Universului.