MENIU

Gaură neagră "fugară", de 20 de milioane de ori mai mare decât Soarele. Imaginea care bulversează capacitatea de înțelegere

Astronomii americani au reușit să surprindă pentru prima dată o imagine cosmică în care apare o gaură neagră "fugară", expulzată din galaxia gazdă. Fenomenul cosmic este impresionant prin dimensiunea, gaura neagră având masa a 20 de milioane de sori.

Cercetătorii de la telescopul spațial Hubble au descoperit gaura neagră ca o dâră strălucitoare de lumină în timp ce urmăreau o galaxie pitică situată la aproximativ 7,5 miliarde de ani lumină de Pământ.

Observațiile ulterioare au arătat că dâra luminoasă are o lungime de aproximativ 200.000 de ani lumină, cam de două ori lățimea galaxiei noastre, Calea Lactee, potrivit livescience.

 

Dâra de gaz comprimat reprezintă un fel de coadă a unei găuri negre supermasive care ar avea cam de 20 de milioane de ori masa Soarelui.

 

Aceasta se deplasează cu o viteză de 5,6 milioane km/h, suficientă pentru a ajunge în 14 minute de la Pământ la Lună, dar un fel de viteză de melc la scară cosmică

Mai multe articole despre:
gaura neagra fugara soarele galaxie pamantul inghitit