Explozie spectaculoasă de microorganisme în Atlantic, observată din satelit
Satelitul Aqua, aparținând NASA, a identificat la 19 ianuarie, prin intermediul spectroradiometrului său MODIS (Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer) o veritabilă explozie de micro-organisme în Atlanticul de sud, în largul coastei de sud-est a Braziliei, conform programului NASA Earth Observatory, scrie Agerpres.
Biologii au identificat o puternică creștere a populației de Myrionecta rubra (cunoscute în trecut drept Mesodinium rubrum), un organism unicelular ciliat, capabil să înoate foarte rapid.
Deși nu face parte din categoria de micro-organisme care formează fitoplanctonul, acest organism este autotrof (organism vegetal capabil să sintetizeze independent substanțe organice din substanțe anorganice).
Myrionecta se hrănește prin fotosinteză, proces realizat prin ingestia de cloroplaste (corpusculi de culoare verde, ce conțin clorofilă, din citoplasma plantelor) produse de alte alge. În afară de amenințarea pe care aceste micro-organisme unicelulare o reprezintă pentru algele microscopice pe care le consumă, Myrionecta rubra nu este toxică pentru alte organisme marine și nici pentru oameni.
De obicei, coloniile de Myrionecta rubra plutesc la un metru sau doi sub nivelul apei și au culoarea roșu aprins. În imaginile din satelit, aceste colonii, care au împânzit sudul Atlanticului, sunt vizibile într-o nuanță întunecată.
În apropierea țărmului brazilian, lângă Rio de Janeiro și Sao Paolo, apa Atlanticului are o tentă verzuie, semnalând probabil existența unor alte colonii de organisme din categoria fitoplanctonului — planctonul format din plante acvatice foarte simple, inferioare, care alături de zooplancton (planctonul format din organisme inferioare din regnul animal, de obicei protozoare) formează baza lanțului trofic marin.