MENIU

Eveniment astronomic rar: o stea va exploda pe cer în luna septembrie 2024

Un eveniment astronomic rar, care are loc doar o dată la 80 de ani, va capta atenția întregii lumi în luna septembrie 2024. O stea va exploda în constelația Corona Borealis, iar fenomenul va putea fi observat din emisfera nordică a Pământului. Acest spectacol unic, cunoscut sub numele de „nova”, reprezintă o explozie stelară ce va da naștere unei noi stele pe cerul nopții.

Fenomenul are loc o dată la 80 de ani

NASA și comunitatea științifică sunt deja pregătite pentru această explozie cosmică, un eveniment fascinant care va putea fi urmărit de pe Pământ. Steaua care va exploda este o pitică albă situată la aproximativ 3.000 de ani-lumină de planeta noastră. O astfel de explozie este extrem de rară și oferă omenirii o ocazie unică de a asista la un fenomen astronomic extraordinar, care nu se va mai repeta până în următorul secol.

Potrivit astrofizicienilor, această nova va străluci intens și va fi cel mai vizibilă din emisfera nordică. După ce explozia va avea loc, pe cer va apărea o nouă stea, născută din energia eliberată în urma acestui fenomen cosmic.

Explozia de tip „nova” are loc atunci când două stele se apropie foarte mult una de cealaltă, provocând o coliziune spectaculoasă. În urma acestei interacțiuni, steaua explodează și emite o lumină puternică care poate fi văzută cu ochiul liber de pe Pământ. Fenomenul poate dura câteva zile, iar intensitatea luminii și energia eliberată sunt impresionante.

Acest fenomen astronomic extraordinar nu va avea niciun impact asupra Pământului, fiind observat doar ca un spectacol vizual pe cer.