MENIU

Elon Musk dezvăluie noile vehicule autonome futuriste: „Robovan” și „Cyber Taxi”. Imagini cu noile mașini electrice

Elon Musk și-a prezentat joi noile sale concepte de vehicule electrice autonome, printre care se numără „Robovan” și „Cyber Taxi”, în cadrul unui eveniment special din California. Aceste mașini fac parte din viziunea îndrăzneață a lui Musk pentru un viitor dominat de vehicule Tesla fără șofer, fără volan, și în care orașele se vor transforma în spații verzi, cu parcări care devin parcuri și roboți care vor circula alături de oameni pe străzi.

Cu toate că planurile lui Musk sunt ambițioase și par desprinse dintr-un roman SF, el promite că acestea vor deveni realitate în următorii ani, relatează CNN.

Noile concepte Tesla: „Robovan” și „Cyber Taxi”

În cadrul evenimentului, Musk a prezentat pentru prima dată „Robovan”, o furgonetă autonomă capabilă să transporte un număr mare de pasageri, și „Cyber Taxi”, un vehicul complet autonom, fără volan sau pedale, destinat transportului de persoane fără intervenția unui șofer. Modelele sunt concepute în stilul futurist cu care Tesla și-a obișnuit deja fanii, având o estetică inspirată din science fiction, pe care Musk o compară cu filmul „Blade Runner”. Totuși, antreprenorul a subliniat că își dorește ca versiunea sa de viitor să fie una mai optimistă și mai fericită decât cea distopică prezentată în film.

        Noile mașini ale lui Elon Musk / Sursa foto - Twitter

Ambițiile lui Musk și provocările tehnologiei

Musk este recunoscut pentru promisiunile sale îndrăznețe, multe dintre acestea depășind orizontul realist al tehnologiei disponibile. În urmă cu cinci ani, el afirma că robotaxi-urile vor deveni operaționale în doar un an. În cadrul prezentării recente, Musk a recunoscut că este „prea optimist” în ceea ce privește timpul necesar pentru implementarea unor astfel de inovații. Deși Tesla susține că tehnologia Full-Self Driving (FSD) permite deja mașinilor să se conducă singure, acestea necesită în continuare ca un șofer să fie la volan, pregătit să intervină în caz de urgență.

                  Mașinile viitorului create de Elon Musk / Sursa foto - Twitter

Elon Musk a declarat că mașinile Tesla vor funcționa fără nicio intervenție umană odată ce autoritățile de reglementare vor aproba acest lucru, prognozând că primele aprobări ar putea veni din California sau Texas în următorul an. Cu toate acestea, mulți experți consideră că tehnologia FSD este încă într-o fază incipientă. Testele independente arată că șoferii trebuie să preia controlul vehiculelor, în medie, la fiecare 20 de kilometri, ceea ce ridică semne de întrebare privind siguranța deplină a mașinilor autonome.

Un viitor cu mașini fără volan și șoferi

Pe lângă „Robovan”, Musk a mai prezentat și modelul „Cyber Taxi”, un vehicul complet autonom, dezvoltat fără volan, pedale de accelerație sau frână, destinat transportului pasagerilor în mod automatizat. Potrivit fondatorului Tesla, acest model va fi produs până în 2026. Musk a descris experiența din interiorul acestui vehicul ca fiind una extrem de confortabilă, asemănătoare cu așezarea într-un „mic șezlong”.

                        Mașinile care nu au nevoie de șofer / Sursa foto - Twitter

De asemenea, „Cyber Taxi” se va diferenția de alte vehicule electrice printr-un sistem de încărcare automatizat, folosind o placă de încărcare, în locul unui cablu clasic.

Cu toate că ideile lui Elon Musk continuă să fascineze și să stârnească entuziasmul fanilor tehnologiei, rămâne de văzut dacă aceste concepte ambițioase vor fi realizabile în viitorul apropiat sau vor rămâne doar o viziune de lungă durată.