Două exoplanete "asemănătoare cu Pâmântul" erau, de fapt, iluzii
Două exoplanete, despre care unii astronomi credeau că ar putea fi locuibile, erau, de fapt, iluzii create de activitatea unei stele, au dezvăluit joi cercetători americani, preluați de AFP, potrivit AGERPRES.
Potrivit calculelor astronomilor, Gliese d și g s-ar fi găsit la 22 de ani-lumină de Terra în așa numita "zonă de aur", cu alte cuvinte la distanța potrivită față de steaua în jurul căreia orbitează pentru ca apa să poată exista în stare lichidă (prea aproape și apa se evaporă, prea departe și îngheață).
La momentul anunțului "descoperirii", în 2010, Gliese g a fost descrisă ca exoplaneta "cea mai asemănătoare" Terrei, de până atunci.
Prea departe de planeta noastră pentru a fi observate cu ochiul liber sau printr-un telescop, cele două exoplanete fuseseră reperate în jurul stelei Gliese 581 prin examinarea spectrului acesteia din urmă.
În prezent însă, astronomii de la Universitatea de stat din Pennsylvania, au ajuns la concluzia că Gliese d și g nu sunt planete, ci semnale trimise de stea.
"Ceea ce s-a perceput inițial drept semnale transmise de planete era, de fapt, cauzat de activitatea stelară", a explicat Suvrath Mahadevan, co-autor al studiului publicat în revista Science.