MENIU

Doliu uriaș în Silicon Valley: Unul dintre pionierii revoluției digitale a murit - A prezis „era calculatoarelor”, din 1965

Doliu uriaș în Silicon Valley. Unul dintre cei mai mari pionieri ai microcipurilor ce stau la baza computerelor și care a inițiat și a prezis revoluția digitală a murit. 

Celebrul Gordon Moore a murit la vârsta de 94 de ani. Compania Intel a anunțat că acesta a murit la locuința sa din Hawaii, potrivit Washington Post. 

Inovațiile lui Gordon Moore în proiectarea și fabricarea cipurilor semiconductoare au contribuit masiv la transformarea computerului într-un instrument omniprezent și definitoriu al vieții moderne. 

Intel este cel mai mare producător din lume de semiconductoare. Este compania care a inventat procesoarele de tip x86 , folosite în majoritatea computerelor personale. Practic, nimic din tehnologia de astăzi nu ar fi existat dacă nu existau fondatorii Intel, oamenii care au pornit revoluția digitală prin realizarea primelor microcipuri.

Gordon Moore și colegul său Robert Noyce (foto) au fondat Intel în iulie 1968. Moore a ocupat inițial funcția de vicepreședinte executiv până în 1975, când a devenit președinte. Cu trei ani înainte, Moore anunța „era calculatoarelor”. În 1965, acesta relata într-un articol că puterea calculatoarelor se va dubla în fiecare an timp de un deceniu în urma îmbunătățirilor tehnologice.

Gordon Moore s-a născut în 1929 în San Francisco. Mama era casnică, iar tatăl, șeriful din localitate, iar cei care l-au cunoscut în copilărie spun că era mai degrabă pasionat de sport decât de știință. Ultimii ani de liceu i-au deschis apetitul pentru chimie și matematică, atât de mult încât la 21 de ani absolvea Universitatea din Berkeley cu diplomă în chimie. Patru ani mai târziu devenea doctor în chimie la Caltech, Institutul Tehnologic din California și finaliza și o specializare în fizică. Timp de 3 ani a condus lucrările postdoctorale în Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.

S-a alăturat apoi lui William Shockley, co-inventatorul tranzistorului și ulterior câștigător al premiului Nobel, în firma producătoare de semiconductoare a acestuia. Nu cu mult mai târziu a devenit Director de Cercetare și dezvoltare în cadrul Fairchild Semiconductor, iar în 1968 pleca de acolo împreună cu Robert Noyce și fondau NM Electronics, devenită ulterior Intel Corporation.

Gordon Moore nu este recunoscut doar pentru că a fost un cercetător și un om de afaceri neobosit, ci și pentru că el este cel ce a creat așa-numita Lege a lui Moore. Mai exact, el este cel ce a prezis că numărul de tranzistori ce pot fi plasați pe un circuit integrat se va dubla la cel mult 2 ani. Deși de câțiva ani legea sa nu pare că mai e valabilă, pentru că tehnologia avansează tot mai rapid. El a prezis că puterea calculatoarelor va crește exponențial, teoria sa fiind cunoscută sub numele de “Legea lui Moore”. Predicția lui Moore a impulsionat puteric companiile de cipuri. Astfel că Intel și alte companii rivale producătoare de cipuri să își orienteze agresiv resursele de cercetare și dezvoltare în această direcție.

Simpla sa afirmație a devenit un etalon pentru întreaga industrie de cipuri și a deschis calea pentru utilizarea acestora în milioane de produse pe care le folosim zilnic, susțin specialiștii.

“Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic, la comenzile automate pentru automobile și vor crea echipamente de comunicații portabile”, scria Moore în lucrarea sa din 1965, cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu mai bine de 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone.