DESCOPERIRE INCREDIBILĂ pe o stradă din centrul Timişoarei
Douăzeci de morminte turceşti, trei dintre ele ale unor copii, au fost descoperite de arheologi lângă zidurile unei moschei care au fost scoase la lumină pe o stradă din centrul Timişoarei, unde se fac lucrări de reamenajare a centrului istoric al oraşului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Arheologul Constantin Inel de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a declarat corespondentului MEDIAFAX că cele 20 de morminte au fost găsite miercuri, în apropierea zidurilor fragmentare ale Moscheii Ali Bey.
"Pe strada Vasile Alecsandri din Timişoara, în imediata apropiere a zidurilor fragmentare ale Moscheii Ali Bey, şi orientate paralel cu zidul sud-estic al moscheii, au fost descoperite de către colectivul de arheologi de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, mai multe morminte de inhumaţie. Starea de conservare a scheletelor este destul de afectată, cel mai probabil şi datorită intervenţiilor ulterioare înmormântării, dar şi a faptului că aceste morminte se află destul de sus îngropate (...) Până în prezent au fost înregistrate oseminte umane de la circa 20 morminte, între care trei de copii", a declarat Constantin Inel.
Potrivit arheologului, corpurile au fost îngropate simplu, fără veşminte, iar cel mai probabil fuseseră învelite într-o pânză.
"Lipseşte un inventar arheologic, ceea ce ne conduce spre ipoteza cea mai plauzibilă că mormintele ar face parte dintr-un mic cimitir aflat în apropierea Moscheii Ali Bey. (...) Osemintele scheletelor vor fi ridicate în vederea realizării de analize antropologice şi predate spre conservare la Muzeul Banatului, în colecţiile căruia va intra întregul material arheologic descoperit pe parcursul actualelor cercetări", a mai spus Inel.
Arheologul a mai afirmat că săptămâna trecută au fost descoperite, în zona centrală a municipiului Timişoara, ziduri care au aparţinut Moscheei Aly-bey.
"Conform planurilor istorice a fost descoperit colţul moscheei, iar lângă aceasta se află şi mormintele", a precizat Constantin Inel.
În cadrul lucrărilor, au mai fost descoperite, în Piaţa Libertăţii, obiecte din perioada ocupaţiei otomane, pereţii unei băi turceşti, un sistem de canalizare şi postamentul unei statui.
În Piaţa Sfântul Gheorghe au fost descoperite zidurile unei moschei construite după anul 1552 şi ale Bisericii Sfântul Gheorghe, construită după anul 1754, precum şi un cimitir turcesc cu peste 80 de morminte.
În Piaţa Ţarcului, în faţa Palatului Dicasterial în care funcţionează instanţele din Timiş, au fost descoperite zidurile unei clădiri administrative din timpul Imperiului Habsburgic.
Şanţul de apărare al fortificaţiei turceşti, care datează din secolul al XVI-lea, obiecte ceramice, unelte, două schelete umane, dar şi fragmente din scheletul unui animal de talie mare, posibil o cămilă, au fost descoperite în Piaţa Unirii din Timişoara.
Lucrările de reabilitare a centrului istoric din Timişoara au început la sfârşitul lunii octombrie 2013 şi sunt realizate de firma Romprest, care face lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.
La finalul lucrărilor, programat pentru iulie 2015, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi schimbate aproape în întregime pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului.
Totodată, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.
Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibilă este de 12.410.137,20 lei.