MENIU

Descoperire impresionantă pe Pluto. S-a format în urmă cu peste 800.000 de ani

Descoperire impresionantă pe Pluto. S-a format în urmă cu peste 800.000 de ani

În luna iulie a anului trecut, vehiculul spaţial New Horizons s-a aflat la cea mai mică distanţă de până acum: 12.472 km. De atunci şi până acum, la bordul navei proiectate de experţii NASA au fost realizate numeroase imagini, însă una dintre ele a atras, în mod special, atenţia lumii ştiinţifice.

Analizând cea mai recentă fotografie obţinută cu ajutorul lui New Horizons, astronomii au putut observa că pe suprafaţa planetei Pluto apare o cavitate în care s-ar putea afla nitrogen lichid îngheţat. ,,Este foarte probabil ca, în trecut, să fi existat pe Pluto o mare diversitate de substanţe lichide. În acest sens, noi credem că în imaginea de faţă ar putea fi, de fapt, un lac de nitrogen îngheţat", susţine specialistul NASA, Alan Stern.

Dat fiind faptul că Pluto orbitează la o distanţă foarte mare faţă de Soare, pe suprafaţa acesteia temperatura medie nu depăşeşte cu mult nivelul de -230 de grade Celsius. Prin urmare, cum a fost posibilă topirea nitrogenului lichid din lacul descoperit de astronomii americani?

Experţii susţin că motivele principale îl reprezintă modul în care planeta îşi modifică unghiul de orbitare în jurul Soarelui, dar şi durata foarte mare de realizare a unei orbite complete şi anume 248 de ani. Din câte se pare, în timpul acestui proces, presiunea atmosferică de pe Pluto suferă schimbări bruşte, ce pot declanşa atingerea unor niveluri chiar şi de 20.000 de ori mai mari faţă de cel înregistrat în momentul de faţă.

Oamenii de ştiinţă americani menţionează că fenomenul care a dus la formarea lacului de hidrogen a avut loc în urmă cu peste 800.000 de ani. Atunci, axa planetei Pluto s-a înclinat la 103 grade.

Sursa: descopera.ro