MENIU

Descoperire fără precedent a astronomilor

Oamenii de stiinta au surprins in premiera imagini ale unei materii cosmice misterioase, care conecteaza toate galaxiile din Univers. Pana acum aceasta substanta enigmatica era doar o speculatie teoretica, find cunoscuta sub denumirea de mediu intergalactic (IGM).

Imaginile au fost inregistrate cu ajutorul instrumentului Cosmic Web Imager (CWI) de la telescopul Hale din California, Statele Unite. Se estimeaza ca aceasta materie intergalactica a aparut acum 2 miliarde de ani, dupa Big Bang, potrivit Daily Mail, citat de ziare.com.

Materia misterioasa face parte dintr-o retea de filamente mici si mari care se intersecteaza unele cu altele in imensitatea spatiului cosmic.

Pana in prezent acest mediu intergalactic a fost pur si simplu doar o speculatie teoretica a fizicienilor. Dar acum, oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie Caltech din California au obtinut primele imagini tridimensionale ale IGM.

Acestea ar putea ajuta astronomii sa inteleaga mai bine structura cosmica care pluteste prin Univers si modul in care ea afecteaza galaxiile.

IGM a fost fotografiat in apropierea a doua obiecte cosmice foarte luminoase, un quasar numit QSO 1549+19 si o pata denumita Lyman alpha, o concentratie uriasa de gaz.

Astronomii au descoperit un singur filament langa quasar si trei structuri care plutesc in apropierea Lyman alpha.

Oamenii de stiinta aproximeaza faptul ca Universul este compus in proportie de 96% din energie si materie intunecata si doar 4% din materie normala.

Din procentul de 4%, doar 1% reperzinta materia stelelor, planetelor si galaxiilor, iar restul este mediu intergalactic IGM.