MENIU

Descoperire arheologică rară: Craniu de mastodont de 13.600 de ani, găsit într-un pârâu

O echipă de cercetători americani a făcut o descoperire remarcabilă în statul Iowa, unde au scos la lumină un craniu de mastodont bine conservat, datând de aproximativ 13.600 de ani. Aceasta este prima descoperire de acest fel în Iowa, potrivit Live Science. Evenimentul a avut loc la doi ani după ce locuitorii din comitatul Wayne au semnalat prezența unui os lung care ieșea dintr-un pârâu local.

Analizele inițiale au confirmat că era vorba despre un femur de mastodont, ceea ce i-a determinat pe arheologi să continue săpăturile în zonă, în speranța de a găsi mai multe rămășițe ale acestui animal preistoric.

Ce au transmis cercetătorii

Recent, cercetătorii au anunțat că au descoperit un craniu masiv, cu un colțișor atașat, alături de alte oase care aparțin, cel mai probabil, aceluiași mastodont. În prezent, specialiștii investighează dacă animalul a murit din cauze naturale sau dacă oamenii au avut un rol în moartea sa. „Ne dorim foarte mult să identificăm dovezi ale interacțiunii umane cu acest mastodont, cum ar fi vârfurile de săgeți sau cuțitele folosite pentru a ucide și tranșa animalul,” a declarat John Doershuk, director și arheolog de stat la Universitatea din Iowa, implicat în săpături.

Mastodonții americani (Mammut americanum) erau mamifere mari, acum dispărute, înrudite cu elefanții și mamuții, și populau America de Nord, de la Alaska până în centrul Mexicului, între 3,5 milioane și 13.000 de ani în urmă. Ei au dispărut puțin înainte de finalul ultimei ere glaciare, acum aproximativ 11.700 de ani, din cauza schimbărilor climatice și a vânătorii practicate de oameni, conform Muzeului de Istorie Naturală din San Diego. Deși erau mai mici decât mamuții lânoși, mastodonții cântăreau în jur de 6 tone (5,5 tone metrice).

Mastodontul a trăit în același timp cu primii americani

Datarea cu radiocarbon a craniului a arătat că mastodontul a trăit în aceeași perioadă cu unii dintre primii americani care au ocupat această regiune, sugerând posibile interacțiuni între oameni și animale. La locul descoperirii au fost găsite și artefacte realizate de oameni, inclusiv unelte de piatră, care, deși sunt cu câteva mii de ani mai tinere decât craniul, demonstrează prezența umană în zonă. „Există și alte dovezi potențiale pe oasele mastodontului, cum ar fi urme de tăieturi,” a explicat Doershuk, adăugând că urmează analize suplimentare pentru a stabili dacă oamenii au contribuit la depozitarea acestor rămășițe în pârâu.

După finalizarea cercetărilor, rămășițele mastodontului vor fi expuse la Muzeul Prairie Trails din Corydon, Iowa, oferind publicului o oportunitate unică de a vedea această descoperire excepțională.

        Craniu de mastodont de 13.600 de ani, găsit într-un pârâu / Sursa foto - Presa străină