Descoperire arheologică FABULOASĂ în Egipt. Se vor răzbuna faraonii?
Două statui uriaşe ale faraonului Amenhotep al III-lea au fost descoperite duminică în situl arheologic Luxor, unde se află deja cei doi Coloşi ai lui Memnon, celebre reprezentări ale aceluiaşi faraon, care a domnit peste 35 de ani în Egipt.
Cele două statui uriaşe din cuarţit roşu au fost descoperite în templul funerar al faraonului, cunoscut şi sub denumirea "templul milioanelor de ani", pe malul vestic al Nilului. Statuile au fost ridicate pe amplasamentele lor originale, potrivit Mediafax.
Acest templu este celebru pentru cei doi coloşi ai lui Memnon, vechi de 3.400 de ani, care îl reprezintă pe Amenhotep al III-lea, a cărui domnie, în secolul al XIV-lea î.e.n., a marcat apogeul civilizaţiei din Egiptul Antic.
"Până în prezent, lumea îi cunoştea pe cei doi Coloşi ai lui Memnon, dar, începând de azi, va cunoaşte patru coloşi ai lui Amenhotep al III-lea", a declarat arheologul Hourig Sourouzian, care coordonează programul de conservare a templului.
Coloşii lui Memnon, care îl prezintă pe faraon aşezat, cu mâinile pe genunchi, atrag în fiecare an mii de turişti la Luxor, un oraş-muzeu de pe malurile Nilului.
Cele două statui descoperite duminică au suferit distrugeri severe de-a lungul secolelor, cauzate de "forţele distrugătoare ale naturii, precum seisme şi irigaţii", a spus Hourig Sourouzian.
Una dintre noile statui, care cântăreşte 250 de tone, îl prezintă pe faraon aşezat, cu mâinile puse pe genunchi.
Statuia are o înălţime de 11,5 metri, dar avea la origine o înălţime de 13,4 metri şi o greutate de 450 de tone, iar faraonul purta o coroană dublă tradiţională.
Sub coroană, Amenhotep al III-lea poartă un "nemes", o coroană cu dungi care lasă libere urechile faraonului. Acesta poartă o tunică plisată şi strânsă pe talie cu o curea largă.
La piciorul ei drept se află statuia soţiei sale, Tiyi, care poartă o perucă lungă şi o rochie. O statuie a mamei faraonului, care a asigurat regenţa până la urcarea lui pe tron, la vârsta de 12 ani, era sculptată lângă piciorul său stâng, dar aceasta a dispărut, potrivit arheologilor.
Tronul este decorat pe ambele părţi cu scene care ilustrează unificarea dintre Egiptul de Sus cu Egiptul de Jos.
A doua statuie a faraonului, care îl prezintă pe acesta în picioare, a fost instalată la intrarea nordică a templului.
Şi alte obiecte au fost prezentate duminică, mai ales o rară statuie din alabastru a lui Amenhotep al III-lea, considerată o "piesă unică", potrivit lui Hourig Sourouzian. Arheologii au descoperit şi o statuie a fiicei faraonului, prinţesa Iset.
Amenhotep al III-lea a urcat pe tronul Egiptului la vârsta de 12 ani, în jurul anului 1390 î.e.n. El a moştenit un imperiu care se întindea de la Eufrat până în Sudan şi a domnit peste 35 de ani, înainte ca tronul să fie moştenit de fiul său, Amenhotep al IV-lea, cunoscut şi sub numele de Akhenaton.