MENIU

De ce nu trebuie încărcat telefonul pe timp de noapte? Greșelile fatale pe care le facem zi de zi

Pentru foarte mulți utilizatori de telefoane mobile nimic nu pare mai firesc decât să-și pună la încărcat aparatul, înainte de a adormi. Mai mult, unii chiar îl așează sub pernă sau pe noptieră, pentru a-l avea la îndemână. Ei, bine, dacă sunteți în această categorie, tocmai faceți greșelile care scurtează semnificativ viața bateriei.

Este aproape un gest reflex să verificăm gradul de încărcare al telefonului și de multe ori să-l lăsăm în priză pe tot timpul nopții, pentru că pare cât se poate de firesc. Ei bine, specialiștii susțin că facem o mare greșeală, dacă ținem la durata de viață a aparatului.

Unul dintre cei mai mari producători chinezi nu recomandă acest lucru, potrivit USA Today.

 

Mai mult, nici măcar încărcarea 100% nu este benefică pentru aparat, gradul optim fiind între 30-70%. Explicația este cât se poate de simplă: încărcarea la capacitate maximă creează un stres mai mare asupra elementelor chimice din baterie și îi uzează mai rapid capacitatea de reîncărcare.

 

Acest lucru se accentuează dacă, să spunem, bateria a ajuns la 100% după o oră, dar aparatul va mai sta în priză încă 6-7 ore, până dimineață. Este ca și cum ați continua să mâncați după ce v-ați săturat. Dacă vreți să scurtați și mai mult viața bateriei, puneți telefonul sub pernă sau pe o suprafața care păstrează căldură, în loc să o absoarbă. Căldura accelerează și ea uzura, potrivit The Guardian

La polul opus, descărcarea completă a bateriei îi prelungește viața, pentru că îi permite momente de respiro.

Mai multe articole despre:
telefon incarcare telefon baterie smartphone