MENIU

De ce apare ceaţa?

Ceaţa este un fenomen neteorologic care apare îndeosebi toamen şi primăvara. Prezenţa ceţii are o importanţă deosebită în desfăşurarea traficului rutier, maritim, precum şi în aterizarea şi decolarea aeronavelor, scrie descopera.ro.

În mod normal, ceaţa este nimic altceva decât o mare aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în imediata apropiere a solului. Conform standardelor meteorologice internaţionale, când într-o astfel de situaţie vizibilitatea orizontală scade sub valoarea de 1.000 de metri, se poate vorbi de instalarea ceţii.
 
Când în aer apare o anumită valaore a temperaturii, cantitatea de vapori din aer va creşte, fenomane acclereat şi de evaporarea apei din sol, până când vaporii respectivi devin saturaţi. În această stare de suprasaturare, vaporii nu se mai află în stare gazoasă, ci încep să condenseze în mici picături de apă aflate în suspensie.

Originea ceţii mai poate avea şi o cauză dinamică, cu alte cuvinte, ceaţamai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase se aer reci. În aceste condiţii apare iarăşi fenomenul de evaporare condensată.

Mai multe articole despre:
ceaţă de ce apare