MENIU

Ciuperci care pot supravieţui pe Marte, cultivate cu succes în spaţiu

Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a reuşit să cultive ciuperci microscopice într-o capsulă specială aflată în exteriorul complexului spaţial, în condiţii asemănătoare cu cele de pe planeta Marte, informează ediţia în limba franceză a agenţiei Sputnik.

Ciupercile, provenite din văi situate în Antarctica, nu numai că au supravieţuit în condiţii similare celor de pe suprafaţa planetei Marte, dar s-au arătat şi apte de creştere şi reproducere, scrie Mediafax.ro.

Cele două specii de ciuperci, care au fost cultivate într-o capsulă ce reproduce condiţiile atmosferice de pe planeta roşie, sunt Cryptomyces antarcticus şi Cryptomyces menteri. În urma experimentului, un procent mai mare de 60 % dintre ciuperci nu au suferit nicio modificare, în timp ce 10 % dintre plante au crescut şi au format noi colonii.

"Rezultatul acestor experimente ne permite să evaluăm capacitatea microorganismelor de a supravieţui şi de a subzista pe termen lung pe suprafaţa planetei Marte. Datele obţinute ne vor servi drept bază fundamentală pentru experimente consacrate viitoarelor cercetări privind viaţa pe planeta roşie", a declarat Rosa de la Torre Noetzel, de la Institutul Naţional de Tehnică Aerospaţială din Spania, unul dintre autorii experimentului.

Mai multe articole despre:
Marte ciuperci