MENIU

Cercetătorii confirmă existenţa efectului "Homer Simpson"

Cercetătorii confirmă existenţa efectului 'Homer Simpson'

O nouă cercetare sugerează că acţiunea de a rememora duce la uitarea unor amintiri similare, dar irelevante.

Într-un episod din serialul ”Familia Simpson” (The Simpsons), Homer îi explică soţiei sale de ce nu se prinde educaţia de el: ”De fiecare dată când învăţ ceva nou, chestii mai vechi sunt împinse afară din creierul meu. Mai ţii minte când am făcut cursurile alea de produs vin şi am uitat să conduc?”, punctează el.

Cercetătorii spun că au observat pentru prima dată ”efectul Homer Simpson” în creierul oamenilor. Folosind scanări RMN şi teste comportamentale, ei au arătat că recuperarea unor amintiri vizuale duce la uitarea unor amintiri similare. Lucrarea ştiinţifică publicată într-un jurnal de specialitate sugerează că acţiunea de a rememora experienţe trecute ne-ar putea afecta abilitatea de a ne aminti evenimente similare, scrie descopera.ro.

Pentru a studia acest efect, cercetătorii au recrutat 24 de voluntari cărora le-au arătat mai multe imagini, asociate cu anumite cuvinte. De exemplu, cuvântul "nisip" a fost asociat cu o fotografie a lui Marilyn Monroe şi cu o poză a unei pălării.

Ulterior, voluntarii au fost supuşi unei scanări RMN, în timp ce încercau să-şi amintească imaginile cu care fuseseră asociate cuvintele. Autorii studiului au descoperit astfel că după trei-patru încercări, "pălăria" a dispărut din memoria participanţilor la studiu, care şi-au amintit doar de Marilyn Monroe.