MENIU

Ce-i face pe spermatozoizi să înoate? Descoperire epocală pentru combaterea infertilității masculine

O proteină numită SLC9C1 ajută spermatozoizii să înoate

Omenii de știință au decodificat o proteină din spermatozoizii ariciului de mare, dar care se regăsește inclusiv la oameni, deschizând astfel noi perspective pentru tratarea infertilității masculine.

Proteina se află în membrana celulară a spermatozoizilor și ajută la transportul ionilor de sodiu și hidrogen încărcați pozitiv în și în afara celulei. Acesta este un rol important pentru reglarea pH-ului, conținutului de sare și volumului celulei, ajutând la menținerea acesteia în viață și sănătoasă.

 

„Știm că această proteină este esențială pentru motilitatea spermei și, prin urmare, pentru fertilitatea masculină, din studii care variază de la arici de mare până la șoarece și om”, a declarat Christina Paulino, biolog la Centrul de Biochimie al Universității Heidelberg din Germania, pentru Live Science.

 

Proteina, numită SLC9C1, combină o serie de „abilități” de mobilitate nemaivăzute, iar structura amintește de o construcțiue LEGO din seturi diferite.  „Acest lucru este remarcabil, deoarece întâlnim un alt element de construcție care se găsește de obicei doar într-o altă clasă de transportatori cu membrană, și anume canalele ionice”, a afirmat cercetătorul.

 

În lumina acestor descoperiri, oamenii de știință sunt interesați de posibilul rol al SLC9C1 în infertilitatea masculină. Faptul că proteina este specifică spermatozoizilor înseamnă că orice produs farmaceutic care ar perturba starea acesteia probabil nu ar afecta alte celule din organism, adică ar reprezenta formula perfectă de tratament.