MENIU

Cea mai mare explozie cosmică înregistrată vreodată. Mesaj misterios despre începuturile Universului

O echipă de astronomi a anunțat descoperirea celei mai „mari” explozii cosmice înregistrate vreodată. Originea, dar mai ales amploarea fenomenului, care a emanat o canitate de energie de o sută de ori mai mare decât sistemul nostru solar, i-au bulversat pe oamenii de știință.

Explozia, denumită AT2021lwx, nu este cea mai luminoasă dintre cele înregistrate până acum. Această distincție îi revine exploziei de raze gamma GRB221009A, detectată anul trecut, potrivit France 24, citat de RFI.

 

Dar explozia descrisă în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society din Marea Britanie, poate fi descrisă ca fiind „cea mai mare”, deoarece în trei ani a eliberat infinit mai multă energie decât explozia de raze gamma.

 

În urma analizării luminii s-a stabilit că a fost nevoie de 8 miliarde de ani pentru a ajunge la telescop, ceea ce înseamnă că fenomenul s-a produs în "copilăria" Universului, a cărui vârstă este estimată la 13,7 miliarde de ani.

 

Astronomii încă se întreabă ce a cauzat fenomenul. Ar putea fi vorba despre o supernovă, adică explozia unei stele masive ajunse la sfârșitul vieții, dar luminozitatea, în acest caz, este de zece ori mai mare decât ar fi de așteptat.

 

Ar mai putea fi vorba și de existența fenomenului de dezmembrare mareică, când o stea este sfâșiată de forțele de atracție ale unei găuri negre de care s-a apropiat prea mult. Dar din nou, AT2021lwx este de trei ori mai luminoasă pentru a valida un astfel de scenariu.

 

Singurul echivalent cunoscut al luminozității măsurate este cel al quasarilor, galaxii care adăpostesc în centrul lor o gaură neagră supermasivă care consumă multă materie și emite o cantitate fenomenală de lumină.

 

Mai multe articole despre:
explozie stelara galaxie spatiu cosmic terra