MENIU

5 inventatori mai putin cunoscuti si produsele lor celebre

Numele celor mai mari inventatori din istorie raman, de multe ori, in anonimat. Oamenii folosesc zilnic produsele lor, fara sa se intrebe care este povestea din spatele acestora, scrie manager.ro.

5. Louis Reard
 
BIKINI

In 1946, doi francezi au reinventat costumul de baie. Jacques Heim, un designer de moda din Cannes, a inventat un costum din doua piese, denumit "Atome". Heim a apelat la un avion publicitar, pentru a-si promova inventia vestimentara, iar pe banner scria: "Atome... cel mai mic costum de baie din lume".
 
In doar trei saptamani, designerul auto francez Louis Reard a venit cu propria viziune in privinta costumului de baie, acesta din urma devenind si mai sumar. Reard a folosit 200 cm patrati de material, a cusut doua triunghiuri cu varful in jos si un sutien. Acesta si-a denumit inventia "Bikini", fiind inspirat de perimetrul american pentru testarea bombelor atomice, Bikini Atoll.
 
Inainte de bikini, femeile erau mult mai imbracate la plaja, ce-i drept. De asemenea, doamnele s-au temut, la inceput, sa poarte asemenea piese vestimentare. Reard a apelat la dansatoarea exotica Micheline Bernardini, care a avut curaj sa promoveze produsul "minimalist". Inventatorul si-a prezentat setul de bikini in data de 5 iulie 1946, la Piscina Molitor din Paris. Produsul a devenit un fenomen. Un an mai tarziu, bikini au ajuns in SUA, dar s-au integrat greu in comunitate. Femeile au avut nevoie de zeci de ani de revolutie sexuala, pentru a-si castiga libertatea de a purta un asemenea costum de baie la plaja si nu numai. Louis Reard a spus ca produsul este "mai mic decat cel mai mic costum de baie". Inventatorul a precizat ca un bikini care nu incape printr-un inel de logodna "nu este original".
 
4. Edward Nairne

Radiera
 
In 1770, inginerul britanic Edward Nairne vindea prima radiera de cauciuc din lume. El inventase aceasta guma de sters "accidental", dupa ce intinsese mana dupa niste resturi de paine, cu care sa stearga urmele de creion, insfacand in schimb o bucata de cauciuc.
 
In acelasi an, chimistul englez Joseph Priestly a descoperit proprietatile de stergere in cazul cauciucului. Asa a aparut "guma de sters". Versiunile timpurii ale produsului erau perisabile si miroseau urat. Charles Goodyear a rezolvat ambele probleme in 1839, dupa ce adaugat sulful in compozitie, un proces denumit "vulcanizare". Gumele de sters au ajuns la capatul creioanelor incepand cu 1858, dar SUA i-a respins lui Hymen L. Lipman un brevet de inventie, considerand ca acesta nu a inventat nimic, ci s-a inspirat din doua surse diferite. In urmatorul deceniu, Lipman a obtinut insa patentul si compania sa, Faber, a inceput sa vanda creioane cu gume de sters de culoare roz la capete.
 
In prezent, unele gume de sters sunt realizate cu ajutorul arborelui de cauciuc, Hevea Brasiliensis, iar altele din materiale sintetice (stiren si butadiena). Citeste mai mult...