MENIU

UEFA și Comisia Europeană fac front comun împotriva proprietății jucătorilor de către terți

Michel Platini

Președintele UEFA, Michel Platini, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au reafirmat pe o singură voce că "proprietatea jucătorilor de către terți constituie un risc important pentru integritatea competițiilor", în cadrul unei întrevederi care a avut loc joi la Bruxelles, conform unui comunicat al forului fotbalistic continental.

Cei doi responsabili au recunoscut, totodată, că proprietatea jucătorilor de către terți "(ridică întrebări) legate de spălarea de bani și alte activități ilegale, pe lângă faptul că este împotriva principiilor etice și a celor legate de drepturile omului", precizează AFP.

"Sunt bucuros că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și eu avem atâtea puncte comune", a comentat Platini. "Dânsul a luat foarte în serios problemele evocate și suntem nerăbdători să lucrăm împreună pentru întărirea fotbalului european, atât pe teren cât și în afara sa", a subliniat conducătorul fotbalului european.

UEFA și FIFPro, sindicatul internațional al fotbaliștilor profesioniști, au sesizat în luna aprilie Comisia Europeană, solicitând să fie declarată ilegală proprietatea jucătorilor de către terți (TPO — third-party ownership, în engleză).

Sub presiunea UEFA, Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a decis deja să interzică această practică la nivel mondial, măsura intrând în vigoare la 1 mai 2015.

Însă, în Europa, ligile profesioniste de fotbal din Spania și Portugalia au denunțat în fața Comisiei Europene, în luna februarie, decizia FIFA de a interzice TPO.

Tribunalul de primă instanță de la Burxelles a dat, însă, dreptate FIFA și UEFA, respingând la finele lunii iulie cererea depusă de antrepriza Doyen Sports Investments și de clubul belgian de divizie secundă Seraing, care doreau suspendarea temporară a punerii în practică a interdicției privind proprietatea drepturilor economice ale jucătorilor de către terți.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole despre:
UEFA Michel Platini