MENIU

Tiberiu Uşeriu: Pentru mine nu există frică. De asta mă duc inconştient cu capul în faţă

Câștigător pentru al doilea an consecutiv al ultramaratonului 6633 Arctic Ultra de la Cercul Polar, bistrițeanul Tiberiu Ușeriu a fost invitat, joi, la Realitatea TV.

Sportivul a vorbit despre cartea "27 de pași", pe care a lansat-o în urmă cu o lună la Bistriţa, în care își povestește trecutul mult mai puțin glorios, în care a primit o condamnare la 23 ani de închisoare, pentru jafuri armate comise în Germania și Austria și tentativă de omor, și în care a fost gardă de corp a unui interlop care avea legături cu mafia sârbească.

Joi, 30 martie, la ora 17:30, pe strada Uranus 150 din Bucureşti, la The Ark, Tiberiu Uşeriu îşi lansează cartea "27 de paşi" şi în Capitală.

"În general, viaţa bate filmul. În general, da. Mi-am asumat această carte, pentru că am fost nevoit. La un moment dat, am devenit un model pentru copii. Cam toţi ştiau ce s-a întâmplat în urmă cu 20 de ani, când am fost încarcerat. Am vrut să fac o carte de vizită. Nu m-am aşteptat la un succes atât de mare. Lipsa de modele în copilărie, eu sunt responsabil pentru ce am făcut.

Eu am fost soldat în Armata română. Eu am muncit pentru un politician sârb, care avea legături cu Mafia. Am început cu furturi mici, tot urci, nu mai pot să te opreşti. Am ajuns şi la jafuri armate, dar tentativa de omor a fost neintenţionată. Am atacat un transport de bani, iar la un schimb de focuri am rănit pe cineva. Am executat aproape 10 ani de închisoare. Am reuşit să evadez, pentru că nimănui nu-i place să fie închis", a spus Tibi Uşeriu.

Maratonistul a explicat, apoi, titlul cărţii. Uşeriu a spus că acei 27 de paşi reprezintă timpul petrecut în afara celulei de închisoare.

"Nu eram conştient că sunt pe un drum foarte greşit. Pentru mine nu există frică, am trăit în inima munţilor. Cred că de asta mă duc inconştient cu capul în faţă. După 5 ani de detenţie, speram să mă răzbun pe cei care m-au băgat acolo. Mi-am terminat perioada de detenţie, apoi am fost trimis în România. Apoi a apărut ONG-ul care m-a salvat din asta, am încercat să-mi schumb viaţa. Trecutul meu m-a făcut să fiu persoana de azi.

Asumarea faptelor depinde de fiecare. E greu să transmis un mesaj, cred că dacă nu ajungeam să fac ce fac azi, nu interesa pe nimeni trecutul meu. Nu eram sigur pe mine niciodată, mi-era frică de ceva. Cei 27 de paşi sunt paşii pe care-i făceam la închisoarea de maximă siguranţă", a sus invitatul lui Eli Roman.

Tiberiu Uşeriu a povestit experienţa de la Cercul Polar, unde a cîştigat pentru a doua oară consecutiv ultramaratonul de 566 de kilometri. Sportivul a dezvăluit şi cel mai mare atu al său: psihicul.

"Competitorii au fost mai buni. Au fost atleţi de top pe partea asta de anduranţă. Dar asta nu mă sperie niciodată. Comentariile rele mă întăresc. Am încercat prin chestia asta psihologică, s-o iau tare la început. La primul punct de control, ei aflau unde sunt ei. Când adversarii au aflat că suntla distanţă de 40 km, şi-au făcut propria lor competiţie şi m-au lăsat pe mine.

La Pasul Tihuţa m-am antrenat, am alergat sumar îmbărcat, în şort, în adidaşi. Făceam baie în copcă. Apa are 1 grad, doar că este în gheaţă. E periculos pentru corp să fac aceste lucuri. Corpul meu este obişnuit cu astfel de şocuri. Atuul meu este mintea. Cursele în aceste condiţii sunt duse de psihic, nu de fizic. Mintea mea ar putea muta munţii din loc.

Mi s-a terminat concediul, mă întorc la ONG înapoi. Voi ieşi din viaţa asta competiţională", a încheiat Uşeriu.

Mai multe articole despre:
Tibi Uşeriu