MENIU

Scandalul FIFA. Un monstru sacru al fotbalului este vizat şi el de o anchetă

Comisia de etică a Federației internaționale de fotbal (FIFA) a deschis o anchetă ''pentru corupție'' împotriva lui Franz Beckenbauer, scrie L'Equipe.

Comisia de etică precizează că această anchetă vizează atribuirea Mondialului din 2006 Germaniei.

La începutul lunii martie, fosta legendă a fotbalului german a explicat că federația sa ''nu a cumpărat voturi'' pentru această atribuire, conform Agerpres.

Comisia de etică a FIFA se interesează de asemenea și de Wolfgang Niersbach, fostul președinte al Federației germane de fotbal (DFB).

Ancheta deschisă de camera de instrucție a comisiei de etică îi vizează și pe Helmut Sandrock și Horst Schmidt, ambii ca foști secretari generali ai DFB, precum și pe Theo Zwanziger, fost președinte al DFB și pe Stefan Hans, fostul director financiar al federației germane.

Beckenbaueur și Zwanziger sunt suspectați de corupție, pentru că au primit "plăți necuvenite și contracte în schimbul unui avantaj în procesul de selecție pentru Cupa Mondială 2006", precizează comunicatul comisiei de etică.

Niersbach, încă membru în comitetul executiv al FIFA, este suspectat de faptul că "nu a denunțat o încălcare a codului de etică".

În octombrie anul trecut, revista germană Der Spiegel a scris despre o plată suspectă de 6,7 milioane euro. Cu acești bani, Germania ar fi mituit patru membri din Asia ai comitetului executiv al FIFA pentru a obține organizarea CM 2006, în afacere fiind implicate figuri importante ale fotbalului german, ca Franz Beckenbauer.

După izbucnirea scandalului, DFB a însărcinat cabinetul de avocați Freshfields să examineze atribuirea CM 2006. În raportul său, Freshfields a indicat că nu poate exclude că ar fi avut loc cumpărarea de voturi.

Beckenbauer, președintele Comitetului de candidatură pentru CM 2006, iar apoi al celui de organizare, a respins mereu orice neregulă, după declanșarea scandalului. El a cooperat cu anchetatorii germani desemnați să facă lumină în atribuirea competiției, obținută de țara sa în anul 2000, la o mică diferență față de Africa de Sud.

Între timp, Beckenbauer a renunțat și la rolul de consultant pentru postul de televiziune Sky.

Mai multe articole despre:
Franz Beckenbauer scandalul fifa