MENIU

Scandalul FIFA. Michel Platini contestă suspendarea pe opt ani din toate funcțiile legate de fotbal

Michel Platini

Francezul Michel Platini, președintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), s-a prezentat luni dimineața în fața Comisiei de recurs a FIFA, la Zurich, pentru a contesta suspendarea sa pe opt ani din toate funcțiile legate de fotbal, informează AFP.

Fostul căpitan al reprezentativei Franței a parcurs pe jos ultimii 100 de metri înainte de a a intra în sediul FIFA, schimbând câteva cuvinte cu zecile de ziariști prezenți, conform Agerpres.

"Nu mă lupt pentru viitorul meu, ci împotriva nedreptății. Dacă aș fi avut ceva să-mi reproșez, m-aș fi aflat în Siberia, pentru a mă ascunde de rușine", a declarat fostul jucător-vedetă al lui Juventus Torino și triplul câștigător al Balonului de Aur (1983, 1984, 1985).

Audierea lui Platini va fi urmată, marți, cea de a elvețianului Joseph Blatter, președintele demisionar al FIFA, lovit de aceeași sancțiune.

Cele două audieri au loc în plină campania electorală pentru alegerea viitorul conducător al instanței supreme a fotbalului mondial, prevăzute pe 26 februarie, la Zurich.

Scoși din lumea fotbalului mondial pentru opt ani, Platini și Blatter s-au angajat într-un parcurs juridic și procedural de cursă lungă, după această sancțiune care le-a fost aplicată pe 21 decembrie.

Cei doi, până acum cele mai puternice personaje ale planetei fotbal, au căzut din cauza unei plăți controversate de 1,8 milioane euro făcută de Blatter în contul lui Platini, în 2011, pentru o muncă de consilier efectuată de francez între 1999 și 2002, fără contract scris.

Juriștii FIFA îi consideră vinovați de "abuz de poziție", "conflict de interese" și "gestiune defectuoasă", eliminând însă cea mai gravă dintre acuzațiile care li se putea aduce, aceea de "corupție".

Mai multe articole despre:
FIFA Platini