MENIU

Scandalul FIFA. Fostul vicepreşedinte al forului a pledat vinovat la New York

Hondurianul Alfredo Hawit, fost vicepreședinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), a pledat vinovat, luni, la New York, la patru capete de acuzare, în cadrul scandalului de corupție care a zdruncinat din temelii instanța fotbalistică mondială, conform procurorului federal.

În cursul unei audieri în fața judecătorului Raymond Dearie, la tribunalul din Brooklyn, Hawit a pledat vinovat la complicitate la crimă organizată, după capete de acuzare la complot în vederea unei fraude electronice și complot în vederea obstrucționării justiției. El va trebui să achite o amendă de 950.000 de dolari.

Oficialul din Honduras, care a deținut și funcția de președinte al Confederației din America de Nord, Centrală și Caraibe (CONCACAF), este urmărit de justiție pentru primirea de mită în schimbul atribuirii unor contracte de marketing sau drepturi de difuzare a meciurilor de fotbal din America latină și a partidelor din preliminariile Cupei Mondiale.

În vârstă de 64 ani, Hawit a fost arestat în Elveția pe 3 decembrie și extrădat apoi în Statele Unite, pe 13 ianuarie. El a pledat nevinovat, într-o primă fază, la 12 capete de acuzare care i-au fost aduse și a obținut eliberarea pe cauțiune, conform Agerpres.

Luni, el a pledat vinovat la patru capete de acuzare, care îi pot aduce fiecare până la 20 de ani de închisoare.

Alături de Alfredo Hawit, alte 14 persoane dintre cele 39 puse sub acuzare de justiția americană în cadrul scandalului de corupție care vizează FIFA au acceptat până acum să pledeze vinovat și să colaboreze cu anchetatorii, în schimbul unei eventuale reduceri a pedepsei.

Corupție, spălare de bani, fraudă, crimă organizată: în total 39 de persoane și două societăți sunt în acest moment puse în cauză de justiția americană, care anchetează ilegalitățile din cadrul FIFA și de la vârful fotbalului mondial.

Mai multe articole despre:
scandalul fifa