MENIU

RIO 2016. Ghid complet despre Jocurile Olimpice. România speră la câteva medalii

<p>Jocurile Olimpice de la RIO 2016</p>

Jocurile Olimpice de vară din 2016 sunt cunoscute, în general, sub numele de Rio 2016, deoarece evenimentul se va desfășura în Rio de Janeiro, Brazilia. Rio de Janeiro a fost desemnat oraș gazdă în cadrul celei de-a 121-a Sesiuni a CIO, desfășurată la Copenhaga, Danemarca pe 2 octombrie 2009. Jocurile se vor desfășura în perioada 5—21 august 2016. Trimisul special al postului REALITATEA TV -Dorin Chioţea- va transmite cele mai importante momente de la Olimpiadă. 

Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Naționale (CON-uri) vor participa la probele sportive.

Vor fi cuprinse 28 de sporturi — inclusiv rugby în șapte și golf, care au fost adăugate de Comitetul Internațional Olimpic în 2009.

Probele sportive se vor desfășura în 33 de arene răspândite în 4 regiuni ale orașului — Barra, Copacabana, Deodoro și Maracanã.

 

Tehnologia

Pentru prima dată în istorie, vor fi transmise imagini VR (realitate virtuală) de la ceremoniile de deschidere și închidere dar și de la câte o probă sportivă pe zi. Jocurile Olimpice de la Rio vor avea o tehnologie robotizată creată de Mark Roberts Motion Control care să lărgească unghiul fotografilor, în mai multe arene.

La volei, echipele vor putea cere dovada video în cazul în care nu sunt mulțumite de decizia arbitrului. Pe fundul bazinului, înotătorii de distanță vor putea vedea la ce tură au ajuns, prin intermediul unor ecrane digitale. De bărcile de canoe vor fi atașate dispozitive GPS care vor putea oferi informații precum viteza bărcilor în timp real. În spatele țintelor de la tir cu arcul vor fi atașați senzori care vor afișa instantaneu scorurile.

Securitatea

Directorul departamentului pentru securitate din cadrul Comitetului de Organizare este Luiz Fernando Corrêa. La începutul anului 2016, Andrei Rodrigues, ministrul Justiției de la acea vreme, a declarat că peste 47.000 de soldați vor activa în timpul Jocurilor Olimpice și dădea asigurări că „Brazilia este pregătită”.

 Cu o lună înainte de Jocuri însă, numărul de trupe a fost aproape dublat la 85.000 - de două ori mai mult decât în urmă cu patru ani, pentru a face față ratei criminalității în creștere, protestelor din partea poliției și crizei politice și economice.

Pentru a garanta securitatea punctelor nevralgice vor fi implicați în plus 250 de polițiști din 55 de țări, care vor fi monitorizați de la două centre de comandă și control, unul în Rio și altul în capitala Brasília. Membri ai servicilor de combatere a terorismului din SUA, Belgia și Franța vor fi prezenți pentru a preveni posibilele amenințări teroriste.

Din cauza costurilor mari cu securitatea, statul Rio de Janeiro a declarat stare de urgență fiscală, fiindu-i acordat o finanțare unică, în valoare de 2,9 miliarde de reali (850 milioane dolari) din partea guvernului federal al Braziliei.

O altă problemă stringentă legată de securitate o reprezintă virusul Zika care a determinat o serie de sportivi să își anunțe retragerea de la aceste Jocuri. Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reasigurat vizitatorii și sportivii că în cazul în care nu sunt persoane însărcinate, nu există niciun motiv de îngrijorare și că răspândirea țânțarilor este neglijabilă în luna august.

 

Sigla

 
Sediul birourilor din Rio de Janeiro

Emblema oficială pentru JO de vară din 2016 a fost concepută de agenția braziliană Tatíl Design și lansată pe 31 decembrie 2010.
Sigla reprezintă trei ființe, în culorile steagului brazilian - galben, verde și albastru - ținându-se de mână într-o horă, în forma stâncii Pão de Açúcar. Emblema s-a bazat pe patru concepte: energie „contagioasă”, diversitate armonioasă, natură exuberantă și spirit olimpic.

Logo-ul evocă tabloul Dans al pictorului francez Henri Matisse. Au existat acuzații de plagiat din partea Fundației Telluride, cu sediul în Colorado, conform cărora sigla ar fi furată de la ei. Directorul agenției Tatíl, Fred Gelli a declarat că tabloul Dans a fost o sursă de inspirație și a adăugat că designerii au vrut ca acest logo să fie cât mai diferit de celelalte.

Medaliile

 
Medalia de aur

Modelul medaliilor a fost dezvăluit în cadrul unei ceremonii care a avut pe loc pe 14 iunie 2016 la Arena Future din Rio. Pe fața medaliei figurează zeița greacă a victoriei, Nike, cum este obiceiul după Jocurile de la Atena din 2004, cu Partenonul în planul din spate, însă fiecare țară gazdă poate adapta modelul într-un stil propriu. Designul sugerează relația dintre puterea sportivilor și forța naturii.

În total, 5.310 medalii au fost produse de Monetăria Braziliană, 2.488 de medalii pentru Jocurile Olimpice (5-21 august) și 2.642 pentru Jocurile Paralimpice (7-18 septembrie). Aurul folosit pentru medaliile campionilor a fost extras fără folosirea mercurului, iar medaliile de argint și de bronz au cel puțin 30% material reciclat.
 În total, au folosite 2,5 tone de minereuri pentru medaliile ce vor cântări 500 de grame fiecare. Durata de producție a fost în medie de două zile pe medalie.

O noutate este aceea că medaliile decernate la Jocurile Paralimpice au un aparat care va declanșa un sunet care să le permită persoanelor nevăzătoare să știe ce medalie au obținut (intensitatea va fi mai mare pentru medaliile de aur și mai mică pentru medaliile de bronz).

Mascotele

 
Vinicius la Parcul Olimpic din Barra da Tijuca

Mascotele oficiale ale JO de vară din 2016 au fost dezvăluite pe 24 noiembrie 2014. Mascota Jocurilor Olimpice, Vinicius, a fost botezată după compozitorul brazilian Vinicius de Moraes. Aceasta este un amestec format din mai multe mamifere ce trăiesc în Brazilia, și reprezintă sălbăticia din această țară. Potrivit poveștii ficționale, cele două mascote s-au născut din bucuria brazilienilor ce a izvorât când aceștia au aflat că vor organiza această ediție a JO. Directorul de brand, Beth Lula, a afirmat că mascotele înfățișează diversitatea culturală și socială a Braziliei.

Biletele

Prețurile biletelor au fost anunțate pe 16 septembrie 2014. Acestea sunt comercializate cu reali brazilieni (BRL). Un total de 7,5 milioane de bilete vor fi vândute (cu 200.000 mai puține decât la Jocurile din 2012, deoarece arenele au o capacitate mai mică). Prețurile variază de la 40 de reali (12 dolari) până la 4600 de reali (1380 de dolari) pentru cele mai scumpe locuri la ceremonia de deschidere. Aproximativ 3,8 milioane de bilete vor fi disponibile la prețul de 70 de reali (21 de dolari). Evenimentele stradale precum ciclismul, cursa rutieră sau maratonul pot fi urmărite gratuit de-a lungul drumului.

Țări participante

206 de Comitete Olimpice Naționale au reușit să califice cel puțin un sportiv. De asemenea, vor participa și două echipe independente, Atleții Olimpici Refugiați și Atleții Olimpici Internaționali.

Fiind țara gazdă, Brazilia a fost calificată automat în cadrul unor sporturi, printre care toate probele de ciclism și șase locuri în probele de haltere. Primele trei țări care au avut sportivi calificați la aceste Jocuri au fost Germania, Marea Britanie și Olanda cu câte patru sportivi calificați în proba de dresaj la echitație, la jocurile mondiale din 2014.

Debutante la această ediție a JO sunt Kosovo și Sudanul de Sud.

 

sursa

Mai multe articole despre:
sportivi sport jocuri olimpice 2016