MENIU

Performanța lui Eduard Grosu, primul ciclist român care a terminat Turul Italiei

Eduard Grosu

Ciclistul român Eduard Grosu a terminat duminică Turul Italiei, o performanță remarcabilă pentru rutierul echipei Nippo — Vini Fantini, care a avut parte de rezultate bune într-o competiție dificilă și plină de imprevizibil. Il Giro a fost câștigat de ciclistul spaniol Alberto Contador, care a fost urmat de italianul Fabio Aru și de spaniolul basc Mikel Landa. 

"Astazi am încheiat primul meu ‪#‎Giro‬,ca sa fac un scurt rezumat,am avut un virus urat ‪#‎mononucleoza‬,care m-a făcut sa stau pe margine aproape 2 luni,am început Giro d'Italia la 60%,primele etape au fost un chin,mi-am jucat podiumul in etapa di ‪#‎Jesolo‬ cu toate ca înainte cu doua etape căzusem,am început a treia săptămână cu un virus stomacal si cu bronșită,in ultima etapa eram motivat 110%,dar fizicul nu a răspuns cum trebuia. Am castigat clasamentul ‪#‎FairPlay‬ alaturi de ‪#‎OrangeBlue‬ ‪#‎NippoViniFantini‬ si am urcat pe podiumul de premiere al Giro d'Italia!
O emoție inexplicabila!", a scris Eduard Grosu pe pagina sa de Facebook.

La actuala ediție a Giro au participat, pentru prima oară în istorie doi cicliști români, Serghei Țvetcov - de origine din Republica Moldova (Androni Sidermec) și Eduard Grosu (Nippo — Vini Fantini), care au avut o șansă foarte rară, echipele lor, de divizie secundă (Pro-continentale), fiind invitate în această cursă grație componenței majoritar italiană și faptului că liderii lor sunt rutieri peninsulari cu nume, notează Agerpres.

Cei doi au reușit să termine cursa de peste 3.400 km, cu remarcări sporadice: Grosu a avut un loc 5 în etapa a 13-a, la un sprint restrâns, după ce majoritatea plutonului, cu favoriții, s-a prăbușit într-o căzătură colectivă la 3,3 km de sosire, iar Țvetcov (ca și Grosu, de altfel, într-o etapă) a participat activ la o evadare de peste 100 km, reușind să câștige și 2 sprinturi intermediare.

În ultima etapă, Grosu a venit pe locul 14, iar Țvetkov, pe 154, la 2'57", iar în clasamentul general cei doi au ocupat următoarele poziții: 139. Serghei Țvetcov, la 5h35'03"; 150. Eduard Grosu, la 5h54'43". Cursa a fost încheiată de 163 de cicliști.

Locul din fundul clasamentului nu reprezintă un criteriu de performanță pentru Grosu, un sprinter care nu concurează pentru general. Tânărul rutier a ocupat locul 17, cu 57 de puncte, în clasamentul sprinterilor, câștigat de italianul Giacomo Nizzolo de la TrekRacing.