MENIU

Lui Beckenbauer i se cer explicaţii în cazul controversat al desemnării Germaniei gazdă CM 2006

Germania așteaptă explicații: a doua zi după demisia președintelui Federației germane de fotbal (DFB), Wolfgang Niersbach, legenda Franz Beckenbauer este în prima linie a scandalului legat de atribuirea Cupei Mondiale 2006, el fiind președintele comitetului de organizare a competiției.

"E timpul" ca Beckenbauer să ia poziție, a cerut Rainer Koch, care, alături de Reinhard Rauball, este unul dintre cei doi vicepreședinți ce asigură interimatul la conducerea DFB.

Koch a menționat marți existența unui "acord semnat de Franz Beckenbauer pentru Germania și Jack Warner pentru CONCACAF" chiar înainte ca Mondialul 2006 să fie atribuit în 2000 Germaniei, confirmând informațiile apărute în ziarele Süddeutsche Zeitung și Bild.

El a precizat că acordul "promitea diverse servicii, dar nu beneficii financiare directe". Potrivit lui, nimic nu arată că acordul "a avut o influență asupra lui Jack Warner", fostul vicepreședinte al CONCACAF și al FIFA, suspendat pe viață la începutul lui septembrie.

Fără a-l menționa pe Beckenbauer, ministrul german de Interne și al Sportului, Thomas de Maiziere, a declarat marți că așteaptă "o contribuție din partea tuturor celor care pot aduce lămuriri". El a adăugat: "este în interesul fotbalului și al sportului german în general".

Niersbach a demisionat luni, pe fondul presupusului scandal de corupție legat de atribuirea Cupei Mondiale 2006 țării sale. "Mi-am dat seama că pentru mine a venit timpul să-mi asum responsabilitatea politică", a declarat Niersbach, după ce a fost audiat de oficialii DFB la sediul acestui for de la Frankfurt. El a asigurat că nu are "nimic să-și reproșeze".

Niersbach a fost audiat în cursul după-amiezii de luni de șefii celor 16 asociații regionale care compun Federația germană. El și-a exprimat "amărăciunea" să descopere "după unsprezece ani că în mod evident s-au întâmplat niște lucruri" legate de atribuirea Mondialului.

"Kaiserul" este printre puținii care pot oferi explicații. Potrivit vicepreședintelui Koch, Beckenbauer trebuie să renunțe la tăcere pentru a lămuri toate zonele de umbră, fără "să se limiteze la problema celor 6,7 milioane de euro", plătiți în mod controversat de DFB către FIFA prin intermediul fostului șef al Adidas, Robert Louis-Dreyfus.

După articolul din Der Spiegel ce a declanșat scandalul, la mijlocul lui octombrie, Beckenbauer, campion mondial în 1974 ca jucător și în 1990 ca selecționer, s-a exprimat cu ajutorul a două scurte comunicate. În primul, el a negat suspiciunile legate de plata unei mite. În al doilea, el a recunoscut că plata unei sume către FIFA a fost "o greșeală". Potrivit DFB, această plată trebuia să fie o garanție pentru obținerea unei subvenții foarte importante din partea FIFA pentru organizarea Mondialului 2006.

De atunci, Beckenbauer s-a retras pe domeniul său din Austria.

El este vizat de asemenea de o procedură deschisă de comisia de etică a FIFA.

Mai multe articole despre:
CM 2006 Beckenbauer scandalul fifa