MENIU

Jocurile Olimpice Atena 1896. Nicio femeie nu a participat la prima ediţie a Jocurilor Olimpice

Jocurile Olimpice Atena 1896. În urmă cu 120 de ani începea prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne. Ediţia din 1896 s-a desfășurat la Atena, în Grecia în perioada 6 aprilie - 15 aprilie 1896. Femeile nu au fost admise la întrecerile ediţiei inaugurale, conform informaţiilor transmise de Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. În plus, nici România nu a avut reprezentanţi, la prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Organizarea Jocurilor Olimpice a fost stabilită de Congresul Internaţional Atletic din 1894 de la Paris.

Aceste jocuri au fost primele Jocuri Olimpice care s-au desfășurat de când împăratul roman Teodosiu I a interzis Jocurile Olimpice în 393, iar primul campion olimpic al Jocurilor Olimpice moderne a fost atletul american James Brendan Bennet Connolly, care a triumfat în proba de triplu salt.

Jocurile Olimpice Atena 1896. În urmă cu 120 de ani, grecul Spiridon Louis a câştigat proba de maraton, pe distanţa de 40 km, care avut loc între localităţile Maraton şi Atena, pe aproximativ acelasi traseu pe care, potrivit legendelor, în urmă cu 2 386 de ani (490 i.Hr.), mesagerul grec Philippides l-a străbătut pentru a vesti victoria atenienilor asupra perşilor (traseul legendar fiind de 34,5 km), după care a murit pe loc.

Jocurile Olimpice Atena 1896. La această ediţie a Jocurilor Olimpice, România nu a avut reprezentanţi.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Google sărbătoreşte cei 120 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice de vară cu un logo special.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Evenimente remarcabile:

Jocurile Olimpice Atena 1896. Primul titlu olimpic a fost câștigat la triplusalt de americanul James Connolly.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Proba de 100 de metri fiind primul eveniment sportiv desfășurat la Olimpiadă, primul câștigător olimpic poate fi considerat americanul Francis Lane care a terminat cursa în 12,2 secunde.

Jocurile Olimpice din 1896. Google marchează 120 de ani de la prima ediție a JO de vară moderne

Jocurile Olimpice Atena 1896. În fața publicului său, grecul Spiridon Louis a câștigat proba de maraton. Aceasta a fost singura cursă la care a participat dar victoria l-a făcut erou național al Greciei.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Învingător la gimnastică, germanul Carl Schumann a reușit performanța să termine învingător și la lupte, conform Wikipedia.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Participanţii şi spectatorii

Jocurile Olimpice Atena 1896. Participarea la Jocurile Olimpice din 1896 a fost una modestă. Cu toate că intenţia de organizarea a unei astfel de competiţii sportive fusese anunţată în multe ţări, sportivii de atunci n-aveau bani pentru o excursie în Grecia. În plus, Atena avea capacitate limitată de cazare, iar autorităţile lumii erau departe de a înţelege cât de important poate deveni un astfel de eveniment.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Majoritatea participanţilor şi a spectatorilor au fost elevi, localnici, americani din Statele Unite sau câţiva curioşi din ţările Europei. Doar Statele Unite şi Ungaria (din cadrul Austro-Ungariei) au fost în stare să trimită loturi complete.

Jocurile Olimpice Atena 1896. În ceea ce priveşte participare, informaţiile dispobile sunt confuze. Presa timpului se lăuda cu 20.000 de spectatori însă un studiu publicat recent arată că la Jocurile Olimpice din 1896 de la Atena nu au participat mai mult de o mie de persoane. Această cifră pare mult mai realistă, dacă luăm în calcul condiţiile existente la acea vreme, potrivit ziare.com.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Cu toate că engleză şi franceză sunt astăzi limbile oficiale ale Jocurilor Olimpice. în anul 1896 însă, organizatorii Jocurilor Olimpice, fără să-şi pună prea multe probleme, au tipărit programul jocurilor doar în franceză. O companie privată a multiplicat şi o ediţie în limba engleză şi, ulterior, s-a publicat şi o versiune în limba germană.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Ideea de a declara sau a nu declara o limba oficială în desfăşurarea Jocurilor Olimpice a stârnit controverse, legate de numărul participanţilor, de performanţele lor şi chiar de locul unde urmau să se desfăşurare alte ediţii ale Jocurilor Olimpice. De abia în anul 1898, s-a convenit că limbile oficiale să fie franceză şi engleză, reglementare respectată chiar şi în prezent.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Femeile nu au participat la Jocurile Olimpice din 1896

Deşi, la acea vreme practicarea spoturilor le era permisă şi femeilor, la Jocurile Olimpice din 1896 nu au fost admise. S-a considera că un astfel de nonconformism ar putea compromite ţinută manifestării.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Totuşi, la următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, după 4 ani, s-a revenit asupra măsurii şi astfel, în anul 1900, la un total de 997 participanţi, s-au înregistrat 22 femei, reprezentând doar 2% din totalul sportivilor participanţi la Jocurile olimpice.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Nu orice sport era considerat potrivit pentru a fi accesibil femeilor, ele luând parte doar la tenis, navigaţie, crichet, golf şi echitaţie.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Sper comparaţie, la Jocurile Olimpice din 2008, de la Beijing, au participat 42% femei, iar în 2012, la Jocurile Olimpice de la Londra, în lotul Statelor Unite figurează mai multe femei, decât bărbaţi.

Jocurile Olimpice Atena 1896. RIO 2016

Ediţia din acest an va avea loc la Rio de Janeiro, Brazilia, în perioada 5—21 august 2016. Rio de Janeiro a fost desemnat oraș gazdă în cadrul celei de-a 121-a Sesiuni a CIO, desfășurată la Copenhaga, Danemarca pe 2 octombrie 2009. Celelalte orașe finaliste au fost Madrid, Spania; Tokyo, Japonia și Chicago, Statele Unite ale Americii.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Rio este primul oraș sud-american care va găzdui Jocurile Olimpice de vară, al doilea din America Latină după Ciudad de México în 1968 și primul din Emisfera sudică după anul 2000.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Naționale vor participa la probele sportive. Vor fi cuprinse 28 de sporturi — inclusiv rugby în șapte și golf, care au fost adăugate de Comitetul Internațional Olimpic în 2009.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Probele sportive se vor desfășura în 33 de arene răspândite în 4 regiuni ale orașului — Barra, Copacabana, Deodoro și Maracanã.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Șapte ţări și-au depus canditatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2016. La 4 iunie 2008, CIO a anunțat cele patru orașe acceptate drept candidate:

Japonia - Tokio
Spania - Madrid
Statele - Unite Chicago
Brazilia - Rio de Janeiro
Qatar - Doha
Cehia - Praga
Azerbaidjan- Baku

Jocurile Olimpice Atena 1896. În data de 2 octombrie 2009, la Copenhaga, membri votanți ai Comitetului Internațional Olimpic au decis ca orașul gazdă să fie Rio de Janeiro. Dintre cei 115 membri, cei care reprezentau țările orașelor în cursă nu au primit dreptul de a vota. A fost nevoie de trei rânduri de scrutin deoarece niciunul dintre orașe nu obținuse majoritatea voturilor în primele două runde. Chicago și Tokyo au fost eliminate în primele două etape ale votului, finala având loc între Madrid și Rio de Janeiro, ultimul fiind declarat câștigător de președintele CIO, Jacques Rogge.

Jocurile Olimpice Atena 1896. Programul olimpic de la Rio 2016 include 28 sporturi, cuprinzând 41 de discipline și numărul de probe sportive 306:

Atletism
Badminton
Baschet
Box
Caiac canoe
Canotaj
Ciclism
Echitaţie
Hochei pe iarbă
Fotbal
Gimnastică
Golf
Haltere
Handbal
Înot sincron
Judo
Lupte
Nataţie
Navigaţie
Pentatlon modern
Polo pe apă
Rugby în VII
Sărituri nataţie
Scrimă
Taekwondo
Tenis de masă
Tenis de câmp
Tir
Tir cu arcul
Triatlon
Volei