MENIU

ELISABETA LIPĂ își depune candidatura pentru funcția de președinte COSR

ELISABETA LIPĂ își depune candidatura pentru funcția de președinte COSR

Funcţia neremunerată de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, poate cea mai prestigioasă din sportul românesc, lăsată liberă prin demisia lui Octavian Morariu, devine obiectul unei lupte puternice. În aceste momente, președinta clubului CS Dinamo și multipla campionă mondială și olimpicăm, Elisabeta Lipă, își depune candidatura la sediul organizației. Alin Petrache, actual vicepreşedinte şi preşedinte al Federaţiei Române de Rugby, şi-a depus deja candidatura de joi.

Cine este Elisabeta Lipă? Fosta canotoare a debutat la vârsta de 19 ani la Jocurile Olimpice de vară de la Los Angeles, California.

A obținut 5 medalii de aur, 2 de argint și una de bronz la șase Olimpiade, a fost de 25 ori campioană a României. În anul 2000, a fost declarată cea mai bună canotoare a secolului de către Federația Internațională de Canotaj. Este maestră emerită a sportului. În prezent este președinte al Federației Române de Canotaj și președinte al Clubului Sportiv Dinamo București.

În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de federația internațională de specialitate cea mai bună canotoare a secolului XX. Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, Elisabeta Lipă a primit medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincție din canotaj. Din partea COSR i-a fost decernat trofeul "Colanul de Aur".

La data de 1 decembrie 2004, comisarul șef de poliție Elisabeta Lipă din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de chestor de poliție (echivalent cu cel de general).

În anul 2008 a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret.

__________

Până marţi, când este ultima zi de acceptare a dosarelor, mai este aşteptat antrenorul Octavian Bellu, care şi-a făcut cunoscută intenţia printre cunoscuţi. De asemenea, fostul tenisman Dinu Pescariu, susţinut din umbră de premierul Victor Ponta. Invitat, sâmbătă seara, la Realitatea TV, realizatorul Dorin Chioţea vorbit despre şansele fiecăruia dintre posibilii candidaţi pentru şefia Comitetului.

"Din sursele mele, Octavian Bellu îşi va depune, până marţi, dosarul de candidatură. Dumnealui a mai fost candidat la şefia COSR, la concurenţă cu Octavian Morariu, în urmă cu ani buni, însă, la rugămintea lui Ion Ţiriac, pe vremea aceea considerat protectorul lui Morariu, lucru care nu se mai întâmplă de câţiva ani buni, şi-a retras în mod inexplicabil candidatura. Nimeni, nici până în ziua de astăzi, nu ştie de ce, fiind considerat favorit în disputa cu Morariu. Singurul care a avut curaj până acum să-şi depună dosarul este Alin Petrache, actual şi vicepreşedinte al COSR şi preşedinte al Federaţiei Române de Rugby. La bursa zvonurilor ar urma Octavian Bellu, de asemenea, este împins, dar nu este recunoscut oficial acest lucru, dar cumva neoficial de către premierul Victor Ponta şi fostul tenisman Dinu Pescariu, mai mult prezent prin tabloide, de când s-a lăsat de sport.", a spus Dorin Chioţea, la Realitatea TV.

Întrebat de ce este atât de râvnită funcţia, Chioţea a răspuns: "COSR îţi dă, în primul rând, anvergură internaţională. Din păcate pentru această instituţie, anvergura internă nu prea a existat până acum pentru că toţi preşedinţii de până acum, din varii motive, nu s-au ocupat de acest lucru. COSR ar trebui să fie principalul motor care împinge sportul românesc către mai bine. E un duel între COSR şi Ministerul Tineretului şi Sportului, care gestionează bugetul Guvernului, şi COSR, care obţine bani din tot felul de surse funcţionând ca un fel de ambasadă a Comitetului Internaţional Olimpic în România. Până acum, COSR-ul este considerat o societate închisă, greu ai acces la informaţii din interior, nimeni nu ştie sau foarte puţini ştiu cu ce se ocupă, publicul larg - cu atât mai puţin, e nevoie de un alt suflu, de un suflu tânăr, de cineva care să împingă lucrurile înainte, de management foarte performant, pentru că ar trebui implicare mai mare a acestui Comitet în problemele sportului românesc, şi nu doar în organizarea plecării sportivilor români la olimpiadele de vară şi de iarnă, şi încă 2-3 olimpiade pentru tineret. Din punctul meu de vedere, mi se pare că trebuie adus un suflu nou, management performant. Din punctul meu de vedere, e bine că Alin Petrache şi-a depus candidatura pentru că e un fost căpitan al echipei naţionale de rugby, deşi e tânăr, a făcut foarte multe pentru rugby. O să spună unii că a beneficiat de bani, dar trebuie să ştii să şi ceri..."

"Acum că a intrat şi Elisabeta Lipă, concurenţa este criminală din punctul meu de vedere. Dacă ar intra şi Dinu Pescariu, el ar fi cel mai slab clasat la bursa zvonurilor. Lupta este foarte interesantă pentru că trebuie management aici. Sunt interesante şi implicaţiile politice. Ion Ţiriac nu şi-a declarat deocamdată făţiş, dar se pare că-l susţine pe Bellu. Aud că Ponta merge la două capete, atât cu Pescariu, cât şi Bellu. Dintre ceilalţi candidaţi, doar Alin Petrache a avut curajul să iasă în faţă să spună 'Mă bag!'", a mai spus Chioţea.