MENIU

DOLIU ÎN SPORT. A murit legendarul Johan Cruyff, fost antrenor al echipei Barcelona

Johan Cruyff a murit astăzi la Barcelona, după ce a pierdut lupta cu cancerul. Olandezul avea 68 de ani şi este considerat unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile.

Pentru Barcelona, vestea este una cu atat mai trista cu cat in 2014 au mai pierdut un antrenor din cauza cancerului, Tito Vilanova, scrie sport.ro.

Fost antrenor al Barcelonei, unde i-a avut elevi pe Hagi şi Gică Popescu, Johan Cruyff a fost diagnosticat cu cancer pulmonar în urmă cu un an şi a fost supus imediat, la o clinică privată din Barcelona, la o serie de teste amănunţite pentru a afla exact stadiul în care se afla boala.

"Pe 24 martie 2016, Johan Cruyff a murit liniştit, în Barcelona, înconjurat de familia lui, după o luptă grea bătălie cu cancerul. E un moment extrem de trist pentru noi toţi şi vă rugăm să ne respectaţi intimitatea familiei în această perioadă" a fost anunţul publicat de efamilia fostului mare fotbalist pe o reţea de socializare.

Johan Cruyff a primit Balonul de Aur de trei ori (1971, 1973, 1974), record deținut alături de Michel Platini, Marco van Basten, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi. Cruyff este cunoscut ca cel mai bun exponent al filozofiei Fotbal total, dezvoltată de antrenorul Rinus Michels.

După retragerea sa din fotbal, în 1984, a avut o carieră de succes ca antrenor la Ajax Amsterdam și FC Barcelona, rămânând în continuare sfătuitor la ambele cluburi. Fiul său, Jordi la fel a ales cariera de jucător de fotbal.

Pe 25 martie 2010 a fost numit președinte de onoare al clubului Blaugrana.

Johan Cruyff a debutat la echipa națională de fotbal a Olandei în anul 1966, iar de atunci a bifat 48 de partide pentru naționala batavă, marcând 33 de goluri. Debutul său la națională nu avea să fie însă atât de strălucit. În chiar cel de-al doilea meci pentru Olanda, Johan Cruijff avea să fie eliminat. Poate acest eveniment neplăcut nu ar fi avut urmări, dacă Cruijff nu ar fi fost primul eliminat din istoria echipei naționale a Olandei. Astfel, el a fost suspendat de către Federația Olandeză de Fotbal (KNVB) pe o perioadă de un an, timp în care nu a avut voie să joace pentru echipa națională.


Cruijff a fost liderul echipei Olandei la Campionatul Mondial de Fotbal 1974. Deși nu a marcat niciun gol în grupe, Olanda s-a calificat, iar în turul secund, el a marcat o dublă în meciul cu Argentina (câștigat cu 4-0 de Olanda) și un gol în meciul cu Brazilia (câștigat cu 2-0). Astfel, Olanda ajungea în finală, pe care avea să o dispute împotriva Germaniei de Vest, gazda turneului. În minutul 2 al finalei, Johan Cruijff este faultat în careu de către Uli Hoeneß, iar arbitrul partidei, englezul Jack Taylor, acordă penalty. Neeskens avea să înscrie, iar olandezii conduceau fără ca germanii să fi atins încă mingea. Până la urmă, echipă condusă în teren de Franz Beckenbauer a reușit să întoarcă scorul și să învingă cu scorul de 4-1, însă „Fotbalul Total” practicat de Olanda la acest turneu final avea să rămână mereu în imaginea fanilor sportului-rege. În 1977, familia lui Johan Cruijff a fost aproape să fie răpită, iar din această cauză Johan Cruijff a ratat Campionatul Mondial din 1978, turneu final la care Olanda a ajuns în urma meciurilor excelente făcute de Cruijff în preliminarii. În 2008, Cruijff a explicat că trebuie să fii pregătit psihic 200 % pentru a juca la Campionatul Mondial, iar presiunea era prea mare pe umerii săi. Chiar dacă părea doar ceva temporar, Cruijff avea să se retragă din națională în 1978, la vârsta de 31 de ani.


Ca antenor Ajax Amsterdam (1986-1988)

În anul 1986, Johan Cruijff a preluat banca tehnică a clubului care l-a făcut fotbalist, Ajax Amsterdam, el înlocuindu-l pe Aad de Mos. Sezonul 1985-1986 avea să demonstreze faptul că Johan Cruijff învățase multe de la Rinus Michels. Chiar dacă Ajax nu a câștigat titlul de campioană, jucătorii antrenați de Johan Cruijff au marcat nu mai puțin de 120 de goluri, noul antrenor al "lăncierilor" demonstrând că "Fotbalul Total" practicat de el în urmă cu un deceniu și jumătate la Ajax putea fi pus în aplicare și de către noi săi elevi. În acest prim sezon al său la Ajax nu a reușit să câștige titlul, însă a cucerit Cupa Olandei, acesta fiind primul trofeu pe care Cruijff îl câștiga în cariera sa de antrenor.

Prima reușită a lui Johan Cruijff pe plan european s-a petrecut tot pe banca de antrenor a celor de la Ajax Amsterdam. Acest succes a fost câștigarea Cupei Cupelor, în anul 1987. Ajax a jucat finala în fața celor de la Lokomotiv Leipzig, „lăncierii” impunându-se prin golul marcat de cel care era considerat urmașul lui Johan Cruijff, Marco van Basten. După ce a mai câștigat o Cupă a Olandei, Cruijff a părăsit Ajax Amsterdam pentru a antrena la o altă echipă la care evoluase de asemenea în trecut, FC Barcelona.

FC Barcelona (1988-1996) Cruyff antrenând Barcelona

Primul trofeu câștigat de Cruijff la Barcelona a fost un trofeu pe care deja îl avea în palmaresul său de antrenor, Cupa Cupelor, adăugându-l pentru a doua oară în anul 1989. Astfel, pe Wankdorf din Berna, Barcelona învingea formația italiană Sampdoria, adăugându-și trofeul pentru a treia oară în palmares. În 1990, a reușit să câștige pentru prima oară și Copa del Rey, după ce FC Barcelona a trecut de marea rivală, Real Madrid, cu scorul de 2-0, într-un meci disputat la Valencia. Primul sezon de Primera Division câștigat de pe banca de antrenor de Cruijff a fost sezonul 1990-1991. Au urmat încă trei, Cruijff câștigând, în total, 4 ediții consecutive ale campionatului Spaniei.

În anul 1991, a renunțat la marele său viciu, fumatul (obișnuia să fumeze 20 de țigări pe zi), după ce a suferit o dublă operație de by-pass. În anul 1992, a reușit o mare performanță: a câștigat Cupa Campionilor Europeni și de pe banca de antrenor, după ce în anii '70 o făcuse și din teren. După ce a trecut de nume grele ale Europei, precum Benfica Lisabona, Dinamo Kiev sau 1. FC Kaiserslautern, formația catalană avea să întâlnească în finală formația italiană Sampdoria Genova, pe care o întâlnise și în urmă cu câțiva ani în finala Cupei Cupelor. Chiar dacă italienii, la care evoluau, printre alții, Gianluca Vialli, Roberto Mancini sau Srecko Katanec, au împins meciul în prelungiri, conaționalul lui Cruijff, Ronald Koeman, a marcat în minutul 112, aducând Cupa Campionilor la Barcelona. Ultimul trofeu câștigat de Cruijff la Barcelona a fost Supercupa Europei, după ce a trecut de nemții de la Werder Bremen cu scorul general de 3-2. După ce în tur a fost 1-1 la Bremen, catalanii au învins cu 2-1 pe Camp Nou, aducându-i lui Cruijff un nou trofeu pe lista sa impresionantă. Au urmat patru ani în care nu a mai reușit să câștige niciun trofeu, iar în anul 1996 a fost îndepărtat de la clubul blau-grana, în locul său fiind instalat englezul Bobby Robson.

Mai multe articole despre:
antrenor fotbalist Johan Cruyff a murit