MENIU

Dani ALVES, atacat cu o banană în timpul meciului, a provocat o campanie antirasistă

Dani ALVES, atacat cu o banană în timpul meciului, a provocat o campanie antirasistă

"Dacă nu poţi învinge rasismul, mănâncă-l!". Este mesajul transmis de zeci de mii de oameni pe reţele de socializare, în semn de solidaritate cu fotbalistul brazilian Dani Alves, victima unui incident rasist. În timpul unui meci, fundaşul Barcelonei a fost atacat cu o banană, dar jucătorul a luat-o de pe gazon şi a mâncat-o.

În timpul meciului dintre Villarreal şi Barcelona, un suporter al gazdelor a aruncat o banană către brazilianul Dani Alves.

Fotbalistul a răspuns gestului rasist într-un mod surprinzător: a luat banana de pe gazon, a decojit-o şi a mâncat-o în timp ce executa un corner. "Mulţumesc pentru fruct, mi-a dat energie", a transmis ulterior jucătorul Barcelonei pe reţelele de socializare.

Gestul lui Alves a fost urmat de laude şi de un val de susţinere. Fotbalişti precum Neymar şi Sergio Aghero au postat pe Twitter fotografii în care mâncau banane cu titlul ,,Noi toţi suntem maimuţe". La această campanie împotriva rasismului s-au raliat 100 de mii de oameni, inclusiv oameni politici şi oficiali sportivi.

Preşedintele Braziliei, Dilma Rousseff, a salutat "Gestul curajos" al lui Alves şi i-a îndemnat pe toţi să mănânce banane şi să lupte împotriva discriminării rasiale.

Tot în semn de susţinere, premierul Italiei şi selecţionerul naţionalei de fotbal s-au fotografiat împreună mâncând banane, în timp ce preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a promis "toleranţă zero" pentru orice formă de discriminare la Campionatul Mondial de Fotbal, care are loc vara aceasta în Brazilia. (mesajul la ilustratie)

Presa sportivă comentează că aruncarea unei banane face parte dintre acţiunile rasiste cu care se confruntă mulţi fotbalişti de culoare sau metişi, mai ales în Spania şi Italia.

Mai multe articole despre:
Dani Alves banană campanie antirasistă