MENIU

Cupa Mondială de Rugby. Ovidiu Tonița, accidentat și înlocuit de Vlad Nistor

Naționala de rugby a României își va continua evoluția la Cupa Mondială din Anglia fără unul dintre jucătorii de bază, Ovidiu Tonița, cel care a marcat eseul Stejarilor în meciul de duminică, 27 septembrie, cu Irlanda. El este accidentat și nu mai poate fi folosit pe durata competiției, urmând să fie înlocuit de Vlad Nistor, informează Federația română de rugby.

Tonița, în vârstă de 35 de ani, care participă la cea de-a cincea Cupă Mondială a carierei, a suferit o luxație de deget la mâna stângă. El a jucat accidentat în meciul de duminică, împotriva Irlandei, însă a ignorat durerea și a marcat pe finalul partidei singurul eseu al României, având degetul rupt.

Supranumit ''Autobuzul din Carpați'', Tonița a debutat pentru România la doar 19 ani, într-un meci cu Maroc, în 2000, în Cupa Europeană a Națiunilor. De atunci, el a strâns 72 de selecții pentru România și a marcat 65 de puncte. De-a lungul carierei, jucătorul cu un gabarit impresionant, 1,95 m și 107,5 kg, a evoluat la echipe de vârf din prima ligă franceză precum Grenoble, Biarritz, Perpignan, iar din ultimul sezon joacă pentru Aix-en-Provence, cu care a promovat în ProD2, a doua ligă din Hexagon.

În locul lui Tonița, staff-ul tehnic l-a chemat pe Vlad Nistor, care evoluează în Franța la echipa de U23 a Academiei de Rugby de la Castres Olympique.

În vârstă de 21 de ani, Nistor (1,92 m, 105 kg) a debutat la naționala de seniori în urmă cu doi ani, când abia împlinise 19 ani, într-un meci la IRB Nations Cup, cu Rusia. Originar din Gura Humorului, Nistor, care a fost căpitanul tuturor echipelor de juniori ale României, a urmat tradiția familiei în sportul cu balonul oval, iar la 18 ani lua singur drumul Franței pentru un contract cu Academia de Rugby a celor de la Castres, care tocmai câștigase titlul la seniori în TOP 14. În Franța, progresele făcute de la antrenament la antrenament l-au promovat întâi la echipa de U19 a Academiei, apoi a fost trecut la cea de U23, Nistor având contract cu aceștia până în 2016.

Vlad Nistor a primit ''Oscarul'' rugby-ului românesc pentru cel mai bun junior în anul 2012. El are un frate, Andrei (25 ani), care joacă rugby, pe postul de centru, la Universitatea Cluj, în SuperLigă. Vlad Nistor numără 15 selecții în echipa României, pentru care a debutat în 2013.

La actuala ediție a Mondialului, în grupa D, România a înregistrat două înfrângeri, 11-38 cu Franța și 10-44 cu Irlanda, și urmează să întâlnească pe 6 octombrie, la Leicester (18,45, ora României), echipa Canadei, și pe 11 octombrie, la Exeter (16,30), echipa Italiei.

Sursa: Agerpres

Mai multe articole despre:
Cupa Mondială de rugby Ovidiu Tonița