MENIU

Cozmin Gușă: La cel puțin două categorii avem mari speranțe de medalii la Jocurile Francofoniei

Judoul românesc are o participare de tradiție și de succes la Jocurile Francofoniei, iar la ediția de anul acesta, de la Abidjan (21-30 iulie), România va fi reprezentată de cinci sportivi tineri, dar de mare perspectivă, care au șanse la cel puțin două medalii, a declarat Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo.

România a obținut trei medalii de argint (Cristina Matei, Diana Kovacs, Loredana Ohâi) și una de bronz (Vlăduț Simionescu) în 2013, la Jocuriel Francofoniei, iar patru ani mai devreme, Andrea Chițu (bronz), Monica Ungureanu (bronz), Daniel Brata (argint) și Bogdan Bărbulescu (bronz) au urcat pe podium, potrivit Agerpres.

''Este o competiție importantă, pentru că țările participante sunt puternice în judo, iar noi de fiecare dată, la fel ca și celelalte țări, am încercat să trimitem judoka tineri, dar consacrați. Apoi este o treabă de identitate culturală a noastră la care am ținut și am participat în mod tradițional. Anul acesta se ține în Cote d'Ivoire, iar noi nu avem o delegație numeroasă și din motive de alocare de locuri din partea organizatorilor'', a declarat Cozmin Gușă. 

Luca Kunszabo și Alexandru Constantin Raicu sunt sportivii pe care Cozmin Gușă mizează să urce pe podium, dar nu exclude surprize plăcute și de la fete: ''La cel puțin două categorii avem însă mari speranțe de medalii. La băieți, în primul rând, la 100 kg, cu Luca Kunszabo, de 21 ani, în primul lui an de tineret, dar care este un sportiv consacrat. Vine după o accidentare, dar s-a stabilizat și se apropie de un vârf de formă după o pauză de vreo nouă luni. A avut o evoluție bună și a ratat de puțin medalia la Openul European de la București. Apoi la 73 kg, cu Constantin Raicu, aflat într-o formă bună și care de asemenea e una dintre speranțele noastre de calificare la JO 2020. Sunt și câteva fete tinere și așteptăm o surpriză plăcută și de la ele, depinde acum de felul în care se vor mobiliza. Ne vom bucura de fiecare rezultat pe care ei îl au sau de medalie''.

Într-o vară cu trei mari competiții internaționale, Jocurile Francofoniei, Universiada de vară și Campionatele Mondiale, Federația Română de Judo a decis să trimită la Abidjan sportivi tineri, dar cu experiență competițională precum Mădălina Stoica, Ana Maria Ioniță, Andrada Secrieru, Luca Kunszabo și Alexandru Constantin Raicu.

''Cei 5 judoka au fost propuși de antrenori în funcție de obiectivele stabilite pentru vara asta. Un obiectiv este Jocurile Francofoniei, un altul este Universiada din a doua jumătate a lunii august de la Taipei, iar al treilea obiectiv, Campionatele Mondiale de la Budapesta. Iar, atunci, în funcție de programul lor de pregătire pentru a intra în vârf de formă, au fost aleși acești sportivi și cred că a fost o alegere bună. Sportivii noștri cu șanse la medalii la Mondialele de la Budapesta sunt într-un alt ritm de pregătire, cu cantonament în Poiana Brașov, iar ceilalți care merg la Universiadă sunt pe altă rută de pregătire'', a precizat șeful FR de Judo.

Mondialele de la Budapesta (28 august-3 septembrie) sunt tot mai aproape și Cozmin Gușă este convins că sportivii români vor face o figură frumoasă, chiar dacă Andreea Chițu, dublă vicecampioană mondială, va rata competiția.

''Din nefericire, Andreea Chițu nu poate să participe. Ea s-a operat, dar operația a decurs foarte bine și sunt optimist că undeva în toamnă își va relua pregătirea ca să intre în circuitul normal de calificare pentru Tokyo de la începutul anului 2018. Însă Loredana Ohâi are șanse de medalie la 57 kg, dublată de Ștefania Dobre la 63 kg, Larisa Florian la 52 kg și bineînțeles Monica Ungureanu la 48 kg. Avem șanse importante la 4 categorii feminine, iar la băieți ne așteptăm la rezultate foarte bune de la Daniel Natea (+100 kg), de la Cristian Bodîrlău (90 kg), care au luat aur și bronz la Cupa Europeană de la București, dar vom fi reprezentați și la 73 și 81 kg. Într-o lume extrem de concurențială cum a devenit tabloul mondial, cu mega-spectacolul de ambiție care va fi la Budapesta, unde pentru prima dată în istoria judo-ului mondial sunt premii de un milion de euro, ceea ce va ridica nivelul de competiție și ambiția sportivilor, noi ne aflăm printre protagoniști la destule categorii, ceea ce nu e puțin lucru, având în vedere baza de selecție atât de mică pe care o avem, de 3.000-3.500 de sportivi'', a punctat președintele FR de Judo.

Corina Căprioriu, vicecampioană olimpică la Londra, a evocat recent posibilitatea unei reveniri pe tatami în vederea JO 2020, sub rezerva unor condiții deosebit de bune de pregătire.

Președintele Cozmin Gușă va relua discuția cu Căprioriu în perioada următoare și este convins că poate oferi condițiile de pregătire solicitate de judoka din Lugoj: ''Am discutat cu ea acum vreo 6-7 luni și i-am spus că reluăm discuția după nuntă, care a fost în luna iunie. Corina are potențial pentru Tokyo și o să încerc s-o asist să ia decizia cea mai potrivită pentru cariera și pentru viața ei. Ea știe că în ce mă privește are suport total și cu potențialul pe care îl am nu am probleme să-i asigur ei și colegelor ei acele condiții de pregătire pe care le dorește''.

La precedenta ediție a Jocurilor Francofoniei, desfășurată la Nisa, în Franța, România a cucerit 9 medalii de aur, 10 de argint și 4 de bronz. Dacă până acum a participat la ambele segmente ale Jocurilor Francofoniei, sport și cultură, anul acesta România va fi reprezentată doar în întrecerile sportive. 

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă judo