MENIU

Ce i-au transmis oamenii de fotbal lui Mircea Lucescu, de ziua de naştere a acestuia

29 iulie 1945 este data la care s-a născut cel mai de succes antrenor român al tuturor timpurilor. Astazi, Mircea Lucescu împlineşte 70 de ani, dintre care 54 i-a petrecut în lumea fotbalului. În 1961, tânărul Lucescu începea cariera de fotbalist la Școala Sportivă numărul 2 din București, unde şi-a făcut doi ani junioratul.

Cel mai mare antrenor român a fost cel care i-a oferit debutul la echipa naţională Regelui Hagi. "Îi urez în continuare la mulți ani, să-i meargă bine și să stea lângă fotbal cât poate mai bine și să fie sănătos!", a spus Gică Hagi, potrivit digisport.ro.

"O viață frumoasă, încununată de foarte mari experiențe, o viață superbă pe care a trăit-o, o trăiește... Sunt convins că o va continua, pentru că e nu poate sta în afara terenului, în afara fotbalului", au fost cuvintele fiului său, Răzvan Lucescu.

Cea mai mare performanţă din cariera sa a obţinut-o în 2009, când a câştigat cu Şahtior Doneţk Cupa UEFA, devenind astfel al treilea antrenor român care se impune într-o finală europeană după Ştefan Kovacs, care a câştigat de două ori Cupa Campionilor Europeni cu Ajax Amsterdam, în 1972 şi 1973 şi Emeric Ienei, învingător în principala competiţiei europeană intercluburi cu Steaua, în 1986.

Lucescu a mai ajuns în semifinalele Cupei Cupelor, cu Dinamo Bucureşti, în sezonul 1989/1990 şi în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, cu Galatasaray Istanbul, în sezonul 2000/2001. În 2000, imediat după ce a preluat echipa Galatasaray, Lucescu a reuşit să câştige Supercupa Europei, atunci când îi avea în "subordine" pe Gica Hagi şi Gică Popescu.

"Lupta intre Steaua si Dinamo era lupta intre familia Ceausescu si Mircea Lucescu. Cu mine era lupta. In mintea lor, daca eu nu eram acolo, ei puteau sa castige toate meciurile. Dupa ce au castigat Cupa Campionilor, au schimbat toata Federatia, toate sectoarele Federatiei erau controlate de ei", a povestit Mircea Lucescu despre perioada comunistă.

Mai multe articole despre:
Mircea Lucescu