MENIU

Cătălina Axente, transportată la spital după o aruncare puternică în luptă la Jocurile Olimpice de la Paris

Cătălina Axente a fost transportată la spital după ce a suferit o accidentare gravă în timpul meciului său de lupte de la Jocurile Olimpice. În cadrul competiției de la categoria 76 kg, românca a fost aruncată violent pe saltea de sportiva americană Kennedy Alexis Blades, moment în care nu a mai fost capabilă să se ridice.

UPDATE - Federaţia Română de Lupte a anunţat că sportiva Cătălina Axente nu va putea lupta, duminică, în meciul din recalificări, contra sportivei Miliamy Marin Potrille (Cuba).

„Investigaţiie medicale efectuate au arătat că sportiva noastră este în afara oricărui pericol, însă recomandarea staff-ului medical este de a o proteja pe Cătălina. Luptătoarea noastră s-ar supune unui risc dacă ar intra pe saltea într-un timp atât de scurt de la momentul accidentării suferite ieri, în optimile Jocurilor Olimpice. Pentru Federaţia Română de Lupte este prioritară sănătatea şi integritatea sportivilor noştri, iar decizia luată împreună cu staff-ul medical şi staff-ul tehnic are la bază aceste aspecte. Cătălina Axente este una dintre sportivele României care a demonstrat de-a lungul timpului că este o luptătoare puternică, dornică de performanţă, şi suntem convinşi că acest lucru o va face să revină pe scena Internaţională, cel puţin la fel de motivată ca şi până acum. Capul sus, Cătălina! Suntem alături de tine!”, a anunţat forul român.

Momentul în care Cătălina Axente e aruncată puternic de Alexis Blades

Accidentul a avut loc în timpul confruntării dintre Axente și Blades, în care americanca a dominat din primele minute. După ce Blades a reușit să acumuleze 6 puncte în primul minut, Axente a încercat să recupereze, dar fără succes. În a doua parte a meciului, Blades a reușit o aruncare decisivă, iar Axente a fost lovită cu capul de saltea, rămânând imobilizată.

Medicii au intervenit rapid, imobilizând gâtul Cătălinei Axente cu un guler pentru a preveni orice agravare a leziunilor. Deși a fost conștientă, sportiva a fost scoasă de pe saltea pe targă. Potrivit președintelui Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, primele teste au indicat că nu există fractură la coloană, dar Axente resimte o durere semnificativă în zona omoplatului drept, care se extinde spre cervicală.

Președintele ANS, Elisabeta Lipă, i-a transmis un mesaj de încurajare, subliniind importanța de a pune accent pe sănătatea sportivei și dorindu-i o recuperare rapidă. Pîrcălabu a exprimat optimism în privința stării de sănătate a Cătălinei, asigurând că echipa medicală a COSR este dedicată monitorizării și tratamentului acesteia.

Fotograful COSR, Cristian Nistor, a surprins momentul accidentării, care a fost urmat de victoria lui Blades cu 11-0, asigurându-și astfel locul în sferturile de finală. Deși Cătălina Axente nu va mai continua competiția, echipa și susținătorii ei speră într-o recuperare completă și rapidă.