MENIU

Are doar 11 ani, dar e noua stea a patinajului. Cum a ajuns campioana naţională a Coreei de Sud

Sud-coreeana You Young a devenit la 11 ani cea mai tânără campioană națională din istoria patinajului artistic, după victoria obținută duminică, la Seul, depășind-o astfel pe compatrioata sa, vedeta Kim Yu-Na, care a câștigat titlul național la vârsta de 12 ani.

 You Young, o patinatoare de buzunar (1,43 m, 36 kg), a dominat Campionatele Coreei de Sud, grație unui program fără greșeală, însoțit de salturi atletice și un patinaj fluid.

''Geniul patinajului artistic'', a titrat ziarului JoongAng Ilbo, în timp ce cotidianul sud-coreean nr. 1 Chosun Ilbo a prezis că You Young ar putea ''rescrie istoria patinajului artistic sud-coreean''.

Această istorie este actualmente dominată de Kim Yu-Na, campioană olimpică în 2010 și dublă campioană mondială în 2009 și 2013, care a asistat la performanța lui You.

''Este chiar mai bună decât am fost eu'', a mărturisit Kim, modelul lui You, astăzi în vârstă de 25 ani și care a câștigat primul său titlu național în 2003.

''Cred că ea va deveni și mai bună dacă va fi prudentă și va evita accidentările'', a adăugat Kim, care rămâne una din personalitățile sportive cele mai admirate în Coreea de Sud de la retragerea sa după JO 2014 de la Soci, unde a câștigat medalia de argint.

You și-a pus pentru prima dată patinele în picioare după ce a văzut-o pe Kim cucerind aurul olimpic la Vancouver în 2010, o performanță pe care a înregistrat-o și a vizionat-o apoi de zeci de ori.

Crescută în Singapore, micuța You a revenit în Coreea de Sud acum trei ani împreună cu mama sa și se antrenează opt ore pe zi.

Ea lucrează în acest moment la săritura triplu Axel, cea mai dificilă și cea mai generatoare de puncte, pe care doar o mână de patinatoare o pot reuși în competițiile internaționale.

Chiar dacă a obținut victoria la campionatele țării sale, You nu va putea concura la Jocurile Olimpice din 2018 în fața publicului său, la Pyeongchang, deoarece vârsta minimă de participare este de 15 ani.