MENIU

Alin Petrache: Nu aș fi intrat în competiția pentru COSR dacă nu aveam sprijinul oamenilor din sport

<p>Alin Petrache</p>

Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că e convins că va câștiga alegerile pentru președinția Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), cursă în care nu ar fi intrat dacă nu ar fi avut sprijinul oamenilor de sport din România.

Petrache a enumerat principalele puncte ale programului său, unul pe o perioadă de zece ani, România Olimpică 2014-2024, și a reiterat faptul că nu îi consideră adversari pe ceilalți candidați, Octavian Bellu și Elisabeta Lipă, ci parteneri în proiectul său.

Alin Petrache a evidențiat că în discuțiile pe care le-a avut cu oamenii de sport aceștia au evocat nevoia unei strategii pe termen lung, necesitatea unei mai bune finanțări, precum și nevoia unui sprijin mai consistent pentru federațiile mici și mijlocii.

Petrache afirmă că locul 11 obținut la Sydney este un reper pentru olimpismul românesc, iar fundația pe care se poate ridica mișcarea olimpică este sportul de masă.

La alegerile pentru președinția COSR, programate joi, candidează Octavian Bellu, antrenorul coordonator al lotului feminin de gimnastică artistică al României, Elisabeta Lipă, președinta Federației Române de Canotaj și a Clubului Sportiv Dinamo, și Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby. Pe 15 aprilie, Octavian Morariu a anunțat că renunță la funcția de președinte al COSR din cauza multiplelor angajamente internaționale.

AGERPRES: Mai sunt câteva zile până la alegeri, cum s-a derulat campania dvs? Ați discutat cu cei care au drept de vot la alegeri?
Alin Petrache: E mult spus să vorbim despre o campanie. Mi-am pregătit candidatura prin foarte multe discuții cu oamenii din sport. Am preferat dialogul personal, contactul direct cu oamenii din toate federațiile, cu toți cei care au un cuvânt de spus în mișcarea olimpică și sportivă din România. Am declarat de la bun început că nu mă interesează spectacolul mediatic. Nu așa se relansează mișcarea olimpică din România. Este nevoie de foarte multă muncă, de un proiect pe termen lung care nu poate fi implementat decât cu foarte multă energie. Am spus-o și o repet. Nu cred în strategia 'pompierului de serviciu'. Putem obține rezultate foarte bune la Olimpiada de la Rio, dar dacă ne uităm la cum au evoluat rezultatele la ultimele Olimpiade, putem constata ușor că avem o problemă sistemică pe care nu o putem corecta decât prin măsuri de anvergură. De aceea, eu am propus un program pe 10 ani, România Olimpică 2014-2024, care cuprinde trei cicluri olimpice și măsuri pentru relansarea în general a mișcării sportive din România.

AGERPRES: Ce nume importante din sportul românesc vă susțin la alegeri?
Alin Petrache: Nu aș fi intrat în această competiție dacă nu aș fi avut sprijinul oamenilor din sport, dacă nu aș fi știut că pot să câștig această competiție și mai ales că pot face ceva bun pentru sportul românesc. Mă susțin foarte multe persoane și federații, mulți reprezentanți ai generației tinere, oameni serioși, puși pe treabă, dar și oameni cu experiență, care pot contribui la relansarea olimpismului. Unii dintre ei au anunțat public acest lucru. Mă refer, la președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, la președintele Federației Române de Box, Leonard Doroftei, la președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Judo, Doru Ioan Sapta, președintele Federației de Volei, Gheorghe Vișan, președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pârcălabu, președintele Federației Române de Karate, Lucian Băroiu, și președintele Federației Române de Kempo, Amatto Zaharia, asta ca să menționez doar o foarte mică parte dintre cei care cred în proiectul meu.

AGERPRES: Este Octavian Morariu unul dintre acești oameni?
Alin Petrache: Domnul Octavian Morariu este încă președinte al COSR și nu ar fi normal ca dânsul să își exprime opțiunea pentru unul sau altul dintre candidați.

AGERPRES: Ce scor credeți că veți obține la alegeri?
Alin Petrache: Am un mare respect pentru domnul Bellu și doamna Lipă, două nume mari, care au adus glorie sportului românesc, dar cred că voi câștiga această competiție. Oricum, lumea noastră, a sportului românesc, nu este atât de mare. Indiferent cine va câștiga, noi vom lucra tot împreună. Nu este loc de rivalități artificiale, pentru că mișcarea sportivă și olimpică din România are nevoie de contribuția fiecăruia, a fiecărei federații, mai mare sau mai mică.

AGERPRES: Aveați cunoștință de intenția de retragere a lui Octavian Morariu de la conducerea COSR?
Alin Petrache: După ce domnul Morariu a fost ales pe viață membru în Comitetul Internațional Olimpic și președinte al federației europene de rugby, era normal să se retragă de la conducerea COSR. Nu poți să faci în același timp atât de multe lucruri și să le faci pe toate la fel de bine. Tocmai de aceea, este de apreciat gestul domnului Octavian Morariu. În cazul meu, dacă voi fi ales, mă voi retrage din toate celelalte poziții pe care le dețin pentru a mă dedica sută la sută conducerii Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

AGERPRES: Care sunt principalele probleme pe care le-au ridicat vizavi de COSR oamenii cu care ați vorbit?
Alin Petrache: În primul rând, faptul că avem nevoie de o strategie pe termen lung. Fiecare federație simte nevoia unei planificări mai ample, pentru că doar dacă muncim astăzi putem fi siguri că vom avea rezultate în 2020, la Olimpiada de la Tokyo. Ideea că noi abia pregătim activitățile de luna viitoare și că nu putem gândi pe termen lung trebuie să dispară din modul nostru de lucru. Iar pentru o strategie pe termen lung este nevoie de resurse. Și cu asta ajung la a doua mare durere a oamenilor de sport, problema banilor, care nu poate fi rezolvată decât printr-un echilibru corect între banii publici și resursele atrase din sponsorizări — care trebuie să crească. Dacă prin tot ceea ce facem, prin conduita noastră, prin munca noastră, prin performanțele noastre, prin legătura mai bună cu societatea, vom demonstra în fiecare zi că mișcarea olimpică și sportivă este un loc al excelenței în România, un loc în care onoarea, valorile olimpismului, fair-play-ul, respectul față de ceilalți, puterea de a lupta și de a câștiga sunt la ele acasă, atunci și numai atunci banii privați vor veni masiv înspre sportul românesc. Pentru toate astea trebuie să avem un plan, să demonstrăm partenerilor noștri publici și privați că avem un proiect pe termen lung, că știm să lucrăm profesionist, cu obiective, cu termene, cu măsuri inteligente, că știm să-i implicăm pe toți cei care se pricep și că nimic din ce facem noi nu este la întâmplare, ci rodul unei strategii, al unei planificări bune. În fine, o a treia categorie de probleme vizează federațiile mici și mijlocii. Dacă federațiile mari au bugete mari și cât de cât se mai descurcă, federațiile mai mici au nevoie de un sprijin mai consistent, pe care îl vor primi din partea mea. Mișcarea olimpică românească este mare și trebuie să se extindă. Suntem performanți la câteva sporturi și trebuie să ne consolidăm aceste zone. Dar, așa cum am văzut la JO de la Londra, unde tirul ne-a oferit o frumoasă surpriză, trebuie să investim în cât mai multe sporturi de pe urma cărora România poate câștiga faimă și modele de succes.

AGERPRES: Credeți că COSR se poate implica mai mult în susținerea sportivilor și antrenorilor decât a reușit până acum?
Alin Petrache: S-au făcut multe lucruri bune până acum, dar evident că oriunde este loc de mai bine. Înainte de toate trebuie să garantăm păstrarea rentelor viagere pentru ca sportivii și antrenorii să aibă o siguranță. Dincolo de acest lucru, eforturile noastre trebuie să se concentreze pe generațiile care vin din urmă. Un plan pe termen lung începe cu sprijinul țintit înspre cei care fac înaltă performanță acum, dar mai ales cu sprijin consistent pentru cei care acum bat la porțile sportului de performanță. Dacă ne creștem cum trebuie micii sportivi de astăzi, mâine vom obține performanțe mari.

AGERPRES: Care este principalul contracandidat din punctul dvs de vedere?
Alin Petrache: Așa cum am spus, am un respect deosebit pentru domnul Bellu și pentru doamna Lipă. Nu îi consider nici adversari, nici contracandidați, ci parteneri în proiectul meu, România Olimpică 2014-2024.

AGERPRES: Care considerați că sunt atuurile dvs în lupta cu ceilalți candidați?
Alin Petrache: Cred că am reușit să demonstrez ceea ce pot face la Federația Română de Rugby prin emulația care s-a creat în ultimii ani în jurul acestui sport, care se zbătea în mizerie. Fac parte dintr-o generație tânără pusă pe treabă. Am o mare putere de muncă și toți cei care mă cunosc știu că sunt un om capabil să vorbească și să implice pe absolut oricine, și pe cei tineri și pe cei cu experiență, în proiectul nostru comun de relansare a mișcării olimpice din România. Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român trebuie să fie un om de contact, un om capabil să mențină un dialog sincer, direct și permanent cu toate federațiile. Fără o asemenea abordare, mișcarea olimpică riscă să devină prizoniera unor elite care direcționează resursele spre două-trei zone care poate fac performanță, poate nu, dar care cu siguranță lasă toate celelalte sporturi să se zbată în mediocritate. Eu voi avea o abordare diferită și voi căuta 'diamantele' în toate locurile posibile, pentru că avem un izvor de talente deosebit în foarte multe sporturi.

Mai multe, pe Agerpres.

Mai multe articole despre:
alegeri COSR Alin Petrache