Alin Petrache, dezamăgit de reacțiile apărute după cazurile de dopaj ale Mirelei Lavric și Tofalvi
Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Alin Petrache, s-a arătat dezamăgit, joi, de reacțiile virulente apărute în urma cazurilor de dopaj cu meldonium din sportul românesc, al atletei Mirela Lavric și al biatlonistei Eva Tofalvi, și a cerut gestionarea situației cu mai multă atenție și respectarea prezumției de nevinovăție.
Petrache a vorbit în cadrul Conferinței Naționale ''Politica anti-doping prin prisma Noului Cod Mondial'', organizată de Agenția Națională Anti-Doping, în parteneriat cu MTS și COSR.
''Rog agenția (Agenția Națională Anti-Doping, n. red.) să facă toate eforturile pentru a identifica canale de comunicare eficientă care să înlăture orice posibilitate de a ne mai afla, într-o situație ca cea de azi. Sunt convins că situația este destul de complexă. Vreau să fac o precizare. Este dezamăgitor pentru mine să văd că suntem gata mereu să aruncăm în noi cu noroi. În stilul nostru, unic de altfel, am uitat foarte repede faptul că Eva Tofalvi este cea mai emblematică sportivă a sportului de iarnă pe care o are România și portdrapelul echipei României la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. Ne grăbim, ca de obicei, să împroșcăm cu noroi. Uitați-vă pe plan internațional, se fac cercetări se depun eforturi considerabile pentru tot ce înseamnă probatoriu, susținerea nevinovăției Șarapovei și a altor multor sportivi. Noi ne grăbim să arătăm repede cu degetul. Am mandatat reprezentanții COSR și comisiile ANAD să întreprindă orice demers legal posibil pentru acordarea unei șanse corecte de apărare a sportivilor noștri. Este un domeniu extrem de important care vizează în primul rând sănătatea sportivilor, munca acestora, dar și imaginea lor. Când spun imagine, spun în primul rând imaginea sportului românesc'', a declarat Petrache în discursul său.
Președintele COSR a mai spus: ''Când am stabilit data acestei conferințe, împreună cu ANAD și MTS, nu știam în ce moment delicat ne vom afla. Cred că poziția față de dopaj a COSR este una cunoscută în sportul românesc. Acest gen de întâlniri propuse de ANAD se dovedesc mai mult decât necesare. Cred că trebuie acordat mai mult interes acestui domeniu. Rolul acestor întâlniri nu e de a asculta ce a spus președintele COSR, doamna ministru sau doamna Vâjială. Rolul lor este acela de a informa, de a ne ține în contact cu sursa de noutăți în domeniu''.
Președinta Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), Graziela Vâjială, a afirmat în cuvântul său: ''Remarc faptul că sunt prezente, din cele peste 70 de federații, doar 27 de federații sportive''.
Vîjială a s-a referit la apropierea unui eveniment major, Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro, ''acolo unde va fi o toleranță zero la dopaj'' și a adăugat că ''în România este un lot de testare de 152 de sportivi, în care sunt incluși și sportivii olimpici''.
Președinta ANAD a remarcat buna colaborare cu COSR și a subliniat: ''Dorim să obținem medalii curate la Rio''.
''Scopul nostru este de a informa federațiile cu noile reglementări anti-doping. Agenția Mondială Anti-Doping a anunțat 172 de cazuri cu meldonium'', a adăugat președinta ANAD, precizând că ''încă se mai fac studii aprofundate pentru a se vedea efectele acestui medicament''.
La rândul său, ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a arătat: ''Mă așteptam aici să aud lucruri bune, pentru pregătirea sportivilor români. Sunt prezente puține federații, iar sportivii depistați pozitiv sunt o pată pe obrazul României. Eu am fost testată de la vârsta de 18 ani. Oamenii de la ANAD fac un lucru bun și nu iau salariile degeaba, așa cum au fost acuzați. Suntem în fața cazurilor Mirela Lavric și Eva Tofalvi, care este la retragere. Nu face cinste nimănui așa ceva''.
Lipă a subliniat că din cele 74 de federații existent, 65 sunt finanțate de minister și a precizat că vrea să termine cât mai repede Legea Sportului: ''Cred că într-o săptămână o voi pune pe masa Guvernului''.
Fosta mare canotoare a afirmat că ''trebuie clarificate niște lucruri, nu pot exista 10 federații în sportul de contract unde se face același lucru''.
''Îmi doresc mult ca România să se prezinte cât mai bine la Olimpiadă și să nu fie sportivi români dopați la JO'', a conchis Elisabeta Lipă.
Biatlonista Eva Tofalvi a fost depistată pozitiv la controlul antidoping pentru uz de meldonium, a anunțat, marți, Uniunea Internațională de Biatlon (IBU), într-un comunicat postat site-ul oficial. Tofalvi (37 ani) a fost testată în afara competiției în data de 8 martie, la Oslo, sportiva născută la Miercurea Ciuc anunțând că nu dorește o contraexpertiză în acest caz, precizează IBU. Forul mondial anunțase cazul încă din data de 30 martie, fără a dezvălui însă numele sportivei în cauză.
Tofalvi va fi audiată la o dată ce va fi stabilită după ce Agenția Mondială Antidoping va finaliza studiul legat de perioada în care substanța meldonium rămâne în organism. Eva Tofalvi este suspendată cu titlu provizoriu până la o decizie finală luată de comisia antidoping a IBU.
Tofalvi este a doua sportivă română depistată dopată cu meldonium, după atleta Mirela Lavric, testată pozitiv luna trecută, la Campionatele Mondiale de sală de la Portland, unde cucerise medalia de bronz cu ștafeta 4x400 m, din care au mai făcut parte Adelina Pastor, Andrea Miklos și Bianca Răzor.