Realitatea.net
MENIU

Agenția Națională Anti-Doping, precizări după scandalul de dopaj al sportivilor români

Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a făcut precizări, într-un comunicat remis AGERPRES, după ce mai mai mulți sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro au fost depistați pozitiv la Meldonium.

ANAD precizează că "este singura instituție din România responsabilă cu gestionarea rezultatelor testărilor doping la nivel național", iar "deciziile de suspendare din activitatea sportivă sunt emise exclusiv de către ANAD sau de către comisia de audiere a sportivilor și a personalului asistent al acestora de pe lângă ANAD".

ANAD oferă o serie de informații despre gestionarea rezultatelor cu privire la utilizarea Meldonium.

Agenția Mondială Anti-Doping (AMA) admite că în cazul Meldonium există în prezent un deficit de informații științifice clare cu privire la timpul în care substanța este eliminată din organism, "dar acest lucru nu poate constitui temei pentru invocarea lipsei vinovăției sau a neglijenței semnificative din partea sportivului", subliniază comunicatul.

Totuși, deoarece prezența Meldonium în proba unui sportiv prelevată la data de 1 ianuarie 2016 sau ulterior reprezintă o încălcare a reglementărilor anti-doping și va fi gestionată în conformitate cu prevederile relevante din Codul Mondial Anti-Doping, ANAD pune în practică recomandările transmise la data de 4 aprilie 2016 de către AMA.

Conform acestor recomandări, "pentru testările efectuate după data de 1 martie 2016 în care concentrația de Meldonium în proba sportivului este de sub 1ěg/ml (un microgram pe mililitru), ANAD poate ridica suspendarea provizorie, impusă în mod automat deoarece Meldonium este o substanță nespecifică, interzisă atât în competiție, cât și în afara ei", se arată în comunicat.

"Totuși, în acest caz, sportivul este informat că în situația în care se determină ulterior (pe baza studiilor de excreție) că a utilizat substanța de la 1 ianuarie 2016 sau ulterior, toate rezultatele obținute în perioada în care suspendarea provizorie este revocată ar putea fi anulate, iar premiile și medaliile ar putea fi retrase, iar perioada de suspendare impusă în final va începe de la data emiterii deciziei.

Există însă și posibilitatea în care sportivul își continuă perioada de suspendare provizorie până când se vor afla rezultatele studiilor de excreție, chiar dacă nivelul concentrației de Meldonium din proba sa se situează sub pragul de 1ěg/ml și testarea a fost efectuată după 1 martie 2016", precizează ANAD.

"În legătură cu situația sportivilor din loturile de kaiac-canoe și atletism, ANAD este în plin proces de gestionare a posibilelor încălcări ale reglementărilor anti-doping și orice dezvăluire de informații poate fi una prematură și regretabilă. Instituția va comunica de îndată ce se va ajunge la o decizie în legătură cu fiecare caz în parte", se afirmă în finalul comunicatului.

Mai multe articole despre:
Agenția Națională Anti-Doping (ANAD)