MENIU

A explodat „bomba cu efect întârziat” de la FIFA! Chuck Blazer admite că lua mită

Fostul oficial de rang înalt al FIFA, Chuck Blazer, a admis că el și alți membri ai Comitetului Executiv au acceptat mită în legătură cu atribuirea organizării a cel puțin două Cupe Mondiale: Africa de Sud - 2010 și Franța - 1998.

Mărturisirile lui Chuck Blazer sunt incluse pe o transcriere a unei audieri din 2013, dată publicității de-abia acum, în care fostul oficial FIFA pledează vinovat în nu mai puțin de 10 capete de acuzare.

Totul a plecat de la ancheta declanșată de Fiscul american. Acesta a descoperit, în 2010, că Chuck Blazer, fostul presedinte al Federatiei pan-americane de fotbal (CONCACAF) și personaj influent la FIFA, avea datorii de milioane de dolari.

Sub presiunea Fiscului și a FBI, Blazer a acceptat sa îi inregistreze cu un microfon ascuns în brelocul de la chei pe colegii din FIFA care puneau la cale afaceri necurate.

Așa au aflat procurorii americani despre şpăgile date unor oficiali FIFA în schimbul atribuirii unor contracte bănoase pentru organizarea unor turnee sau pentru drepturi de imagine.

Blazer avea datorii uriaşe catre Fiscul american din cauza stilului sau extravagant de viață. Un singur exemplu: el avea două apartamente de lux inchiriate in ansamblul Trump Tower din New York, unde plătea chirii de 18.000 dolari și 6.000 de dolari lunar. În apartamentul mai mic traiau doar... pisicile sale.

Procurorii anchetează acum colaborarea dintre Chuck Blazer și Sepp Blatter și modul în care FIFA a atribuit organizarea campionatelor mondiale de fotbal Rusiei și Qatar-ului.

Mai multe articole despre:
FIFA corupţie scandal Chuck Blazer