MENIU

Mafia pășunilor ilegale dă lovitura fermierilor. În Alba zeci de tărani riscă să rămână fără animale

Mii de fermieri sunt afectați direct de lipsa pășunilor de la nivel național și local. Crescătorii de animale reclamă o situația nouă, ilegală, ce s-a” țesut” în jurul suprafețelor de pășunat deținute de statul român: cei care au reușit să închirieze pe ani buni pășunile comunale aparținând primăriei sau din posesia Agenției Domeniile Statului, însă fără să aibe animale, subînchiriază terenurile pe care ar trebui să pască animalele astfel încât obțin și bani europeni și pe cei din taxa obținută de la alți crescători!

Dan Petrescu reprezentantul ciobanilor din România a tras de mai multe ori semnale de alarmă cu privire la faptul că tocmai crescătorii de animale nu mai au acces la pășunile comunale.

” Ciobanii sunt primii care nu mai au acces la pășuni, ei nu au informația, stand cu oaia, stând în munte, ei nu au informația. Informația o au cei din cadrul primăriilor care se duc și în multe cazuri cer jumate din subvenție și vă dau. Nu îmi dați nu vă dau și uite așa pierd. Eu vă dau exemplul meu cu 2800 de oi să nu ai un metru de pășune? Din cauza cui, din cauza primarilor? Din cauza politicului? Au venit la mine să le dau șpagă, am renunțat. E posibil așa ceva?” – a spus Petrescu, citat de realitatea.net

În județul Alba, pe Valea Târnavelor situația este de-a dreptul ieșită din comun. Peste 1500 de hectare de pășuni comunale au dispărut de-a dreptul din visteria administrațiilor locale, regăsindu-se în patrimonial unor societăți comerciale. Crescătorii de bovine sunt disperați și nu știu cui să se mai adreseze.

Daniel Muntean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine din zonă a făcut sute de petiții instituțiilor statului, însă numeni nu a luat nici o măsură.

”La noi în zonă, toate terenurile agricole și pășunea comunală le-au trecut pe Titlul de Proprietate, ilegal făcut unei societăți comerciale care nu au dreptul de reconstituire. Aceștia dețin undeva la 2000-2500 de hectare pe Titluri de Proprietate false.”, spune Muntean pentru realitatea.net

Deși documentele arată că doar în comuna Jidvei, unde își desfășoară activitatea Daniel Muntean, au dispărut peste 800 de hectare de pășune, autorităţile din Alba dau din coate și spun că documentele sunt valabile deoarece au fost aprobate de comisia locală de fond funciar, ulterior avizate de comisia județeană. Nimeni nu a fost tras la răspundere.

Zeci de țăranii susțin că sunt obligați să renunțe la animale, pentru că fie nu mai au bani sa le dea la munte, fie nu mai au bani să le asigure hrana în lipsa pășunilor. Unde mai există totuși pășuni, cei care le-au închiriat cer taxe, ilegale, pe care crescătorii de animale nu și le permit.

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
mafia pasunilor ilegale Alba