Risc de atacuri teroriste în Egipt! Românii sunt sfătuiți să NU meargă în această țară - Recomandările MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă imperativ cetăţenilor români să evite deplasările în zona de nord a Peninsulei Sinai (afectată periodic de comiterea de atentate teroriste), zona de vest a R.A. Egipt situată în proximitatea frontierei cu Libia şi zona de frontieră cu Republica Sudan.
”În contextul extinderii măsurilor de securitate şi control instituite de autorităţile egiptene, MAE recomandă cetăţenilor români să manifeste o atitudine cooperantă cu reprezentanţii acestora, dacă se impune, precum şi o atenţie sporită în vederea evitării zonelor / obiectivelor de interes public aglomerate sau unde se pot forma aglomerări spontane cetăţeneşti”, transmit reprezentanții MAE într-un comunicat de presă remis vineri.
Potrivit sursei citate, cetăţenilor români li se recomandă să îşi înregistreze prezenţa pe teritoriul Egiptului, atât celor care doresc să locuiască pentru o perioadă mai lungă de timp acolo, cât şi turiştilor, prin intermediul tour-operatorului român care este responsabil de desfăşurarea sejurului.
În Guvernoratul Sinaiul de Nord, restricţia de circulaţie este impusă în intervalul orar 23:00 - 06:00, cu excepţia oraşelor Al-Arish şi Sheikh Zuweid şi a zonelor limitrofe, unde restricţiile de circulaţie sunt impuse în intervalul orar 19:00 - 06:00.
”În ultima perioadă, în zona localităţii Al-Arish au avut loc, din nou, activităţi derulate de grupările extremiste, context în care au fost înregistrate atentate teroriste, soldate cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti. Punctul de trecere frontieră Rafah cu Fâşia Gaza este deschis pentru o perioadă nedeterminată”, a mai transmis MAE.
Aceeași sursă le recomandă, de asemenea, ca măsură de precauţie, cetăţenilor români li se recomandă să evite călătoriile pe cont propriu în R.A. Egipt, prin PTF Taba (aflat la frontiera cu Israel), Muntele Sinai sau Mânăstirea Sfânta Ecaterina. În acest context, se recomandă deplasarea în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenţia de turism din România şi evitarea efectuării de deplasări neorganizate în alte zone decât cele înscrise în circuitul turistic stabilit iniţial.
”Pe teritoriul R.A. Egipt sunt interzise folosirea dronelor şi intrarea pe teritoriul acestei ţări a autoturismelor cu tracţiune 4x4. Cetăţenii români au obligativitatea încheierii unei poliţe de asigurare medicală cu valoarea sumei asiguratorie de minim 5.000 Euro”, a mai transmis MAE.
De asemenea, cetăţenii români sunt obligaţi să se informeze, în prealabil, la operatorii de turism, ghizi autorizaţi sau poliţia turistică locală asupra posibilităţilor de înregistrare foto şi video a zonelor istorice şi siturilor arheologice.
Realizarea de capturi foto sau video în anumite zone, fără acordul autorităţilor, poate duce la reţinerea persoanei şi confiscarea aparaturii.
”Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele de amplasare a caselor de schimb valutar, băncilor comerciale şi în proximitatea localurilor/restaurantelor şi sediilor unor instituţii publice. Se recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice în spaţiul public, să manifeste atenţie privind vestimentaţia şi să respecte tradiţiile specifice în perioada sărbătorilor religioase.”, a mai transmis MAE.
Instituţia recomandă cetăţenilor români să nu utilizeze tunelurile subterane clandestine pentru tranzitarea către şi dinspre Fâşia Gaza sau către alte regiuni din zona de frontieră a Republicii Arabe Egipt şi să respecte restricţiile de circulaţie impuse.
”Autorităţile egiptene au adoptat o nouă lege, care prevede faptul că persoanelor care construiesc sau tranzitează tunelurile din zonele de frontieră ale R. A. Egipt li se aplică PEDEAPSA DETENŢIEI PE VIAŢĂ, conform legislaţiei în vigoare. Totodată, în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie, printre care şi cea română, se recomandă să se efectueze deplasarea spre şi dinspre Fâşia Gaza pe baza documentelor de călătorie eliberate de autorităţile palestiniene, situaţie în care nu pot beneficia de asistenţă şi protecţie consulară din partea autorităţilor române.
De asemenea, MAE transmite că cetăţenii români care se deplasează în R.A. Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicându-şi coordonatele la adresa de e-mail cairo.consul@mae.ro, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă şi pe portalul: https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României la Cairo +20227360107 Call Center Bucureşti / +20227359546 Telefon de urgenţă
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Cairo: +20227360107, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al Ambasadei României în R.A. Egipt: +20227359546.
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Pentru situaţii de urgenţă, MAE vă recomandă să contactaţi poliţia turistică egipteană, la numerele de telefon locale: 27409017 sau 126, apelabile permanent de la orice telefon din R.A. Egipt.
MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în această ţară:
-să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
-să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
-să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
-să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
-să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc, de regulă, anual în intervalul februarie - aprilie;
-să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică (https://insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (https://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/535-cabinete-vacc...) şi să accesaţi, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al BolilorTransmisibile (www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (https://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).